Stephen Hawking haudataan: "Olen elänyt ennenaikaisen kuoleman varjossa viimeiset 49 vuotta"

Brittifyysikko Stephen Hawkingin hautajaistilaisuus pidetään tänään Cambridgen yliopistolla sijaitsevassa kirkossa Britanniassa. Yksityistilaisuuteen on kutsuttu Hawkingin perhettä, ystäviä ja kollegoita.

Hawkingin maalliset jäännökset tuhkataan ja haudataan myöhemmin tänä vuonna Lontoon Westminster Abbeyyn kiitosjumalanpalveluksen yhteydessä. Arvostetun fyysikon viimeinen leposija sijaitsee toisten tieteen jättiläisten Isaac Newtonin ja Charles Darwinin hautojen lähellä.

Hawkin menehtyi 76-vuotiaana 14. maaliskuuta. Hawking kuoli kotonaan Cambridgessa samana päivänä, jolloin fyysikko Albert Einsteinin syntymästä tuli kuluneeksi 139 vuotta. Hawking oli syntynyt 8. tammikuuta 1942, samana päivänä kuin modernin tieteen isän Galileo Galilein kuolemasta tuli kuluneeksi tasan 300 vuotta. Hawkingia onkin luonnehdittu aikamme vastineeksi Galileolle ja Einsteinille.

Tieteen supertähden uran teki häkellyttäväksi myös se, että 76-vuotiaaksi elänyt Hawking kärsi yli 50 vuotta vakavasta ALS-taudista. Kun sairaus diagnosoitiin vuonna 1964, lääkärit arvioivat hänellä olevan vain pari elinvuotta jäljellä.

Hawking ei pelännyt kuolemaa

Hawking ansioitui erityisesti avaruuden mustien aukkojen tutkijana. Mustasta aukosta lähtevä säteily kantaa hänen nimeään.

Hawking ei pelännyt kuolemaa ja tyrmäsi täysin uskontojen vision kuoleman jälkeisestä elämästä.

– Olen elänyt ennenaikaisen kuoleman varjossa viimeiset 49 vuotta. En pelkää kuolemaa, mutta minulla ei ole kiire kuolla. On niin paljon tehtävää ensin, hän sanoi Guardianin haastattelussa vuonna 2011.

– Vertaisin aivoja tietokoneeseen, joka lakkaa toimimasta, kun sen komponentit menevät epäkuntoon. Rikkinäisille tietokoneille ei ole olemassa taivasta. Taivas on vain satu ihmisille, jotka pelkäävät pimeää, hän jatkoi.