Sudanin riippumattoman neuvoston puheenjohtaja vannoi virkavalansa

Sudanin riippumaton neuvosto vannoi tänään virkavalansa ja saatteli maan matkaan kohti demokratiaa.

Neuvoston puheenjohtaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhanin on tarkoitus johtaa neuvostoa ensimmäisten 21 kuukauden ajan. Hän on johtanut myös Sudanin sotilashallintoa.

Yhdentoista jäsenen muodostaman neuvoston kokoonpano julkistettiin eilen illalla. Neuvostossa on viisi sotilasjäsentä ja kuusi siviilijäsentä. Siviilijäsenistä kaksi on naisia, joista toinen kuuluu Sudanin kristittyyn vähemmistöön.

Myös uusi pääministeri, protestiliikkeen valitsema entinen YK:n taloustieteilijä Abdalla Hamdok on tarkoitus valita tänään.

Burhanin jälkeen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy 18 kuukaudeksi siviileille, kunnes vuonna 2022 on tarkoitus pitää demokraattiset vaalit.

Uuden neuvoston uskotaan nostavan esiin Sudanin tilanteen Afrikan unionissa. Unioni ilmoitti kesäkuun alussa jäädyttävänsä Sudanin jäsenyyden siihen asti, kunnes maan tilanne rauhoittuu.

Neuvosto aikoo myös etsiä ratkaisua Sudanin poistamiseksi terrorismia tukevien maiden listalta, jota Yhdysvallat ylläpitää.

Neuvoston riippumattomuus huolestuttaa

Sudan on ollut sotilasjuntan hallinnassa siitä lähtien, kun armeija syrjäytti pitkäaikaisen diktaattorin Omar al-Bashirin huhtikuussa kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Kuukaudet sotilashallinnon alla eivät ole sujuneet kivuttomasti, sillä siviilihallintoa vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet ja mielenosoittajia on toisinaan surmattu.

Heinäkuussa sotilasjuntta ja protestiliike pääsivät kuitenkin sopuun siirtymästä siviilihallintoon. Tämän kuun alussa osapuolet sopivat perustuslaillisesta julistuksesta, joka luo muodollisen pohjan siviilihallinnolle. Asiakirjat siirtymäajasta allekirjoitettiin lauantaina seremoniassa, johon osallistui myös ulkomaisia kunniavieraita.

Protestiliikkeen keskuudessa on myönteisestä kehityksestä huolimatta vielä myös huolia muun muassa siksi, että yksi riippumattoman neuvoston sotilasjäsenistä on Mohamed Hamdan Daglo. Hän komentaa puolisotilaallisia RSF-joukkoja, joita pidetään syyllisinä kesäkuun alun verilöylyyn Khartumissa. Tuolloin asejoukot hajottivat kovin ottein istumamielenosoituksen armeijan päämajan edessä.

Bashirin oikeudenkäynti otsikoissa

Sudanissa oli silti eilen ilmassa paljon iloa, kun sanomalehdet revittelevät entisen presidentin al-Bashirin maanantaisella oikeudenkäynnillä. Kuvat Bashirista kaltereiden takana oikeussalissa symboloivat monille sudanilaisille vihatun hallituksen kaatumista. Bashiria syytetään Sudanissa korruptiosta, ja hän saa kansainväliseltä rikostuomioistuimelta syytteet sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta roolistaan Darfurin alueen sodassa.

–  Bashir on tehnyt paljon meitä vastaan 30 vuodessa. Nälänhätää, koulutuksen puutetta, se mitä hän teki Darfurissa ja muut asiat. Niiden takia me tulimme kaduille ja kohtasimme kyynelkaasun ja häirinnän, sanoi mielenosoituksiin osallistunut lääketieteen opiskelija Fatma Abdallah Hussein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.