Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Haltioituneet sudanilaiset täyttivät pääkaupunki Khartumin kadut, kun maan kenraalit ja protestijohtajat allekirjoittivat historiallisen sopimuksen kohti siviilihallintoa.

Sopimuksen allekirjoittivat sotilasjuntan varapäällikkö Mohamed Hamdan Daglo ja protestiliikettä edustanut Ahmed al-Rabie.

Seremoniaan osallistuivat myös naapurimaiden pääministerit Egyptistä ja Etiopiasta. Suomesta paikalla oli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Sudania johtava sotilasjuntta ja siviilihallintoa vaativa protestiliike pääsivät elokuun alussa sopuun perustuslaillisesta julistuksesta, joka luo pohjaa siviilihallinnolle. Tuhannet kokoontuivat lauantaina Niilin varrelle juhlistamaan allekirjoitustilaisuutta, mikä sinetöi 39 kuukautta kestävän siirtymäkauden.

Haavisto vieraili maassa jo heinäkuussa EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Federica Mogherinin on valtuuttamana. Haavisto keskusteli tuolloin Sudanin tilanteesta EU:n puolesta.

Sudan on ollut sotilasjuntan hallussa sen jälkeen, kun armeija syrjäytti huhtikuussa pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten seurauksena. Bashir ehti johtaa Sudania vuodesta 1989, jolloin hän nousi valtaan vallankaappauksella.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen piti käsitellä syrjäytetyn al-Bashirin korruptiosyytteitä tänään. Oikeudenkäynti siirtyi tuonnemmaksi ilman tarkkaa päivämäärää. Al-Bashiria syytetään myös kansanmurhasta Darfurin alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.