Kansan Uutiset: Suomalaiset yhä kiinnostuneita Stalinin tapattamista sukulaisistaan

Yksin Leningradissa ammuttiin vuosina 1937 ja 1938 noin 3 000 suomalasta. Muun muassa tästä syystä neuvostojohtaja Josef Stalinin toteuttamat vainot kiinnostavat yhä suomalaisia: varsinkin niitä, joiden sukulaiset joutuivat syyttömänä tapetuiksi. Aiheesta kirjoittaa Kansan Uutiset.

– Koska Suomesta on tullut yhteydenottoja, asia kiinnostaa sielläkin, Anatoli Razumov sanoo Kansan Uutisten haastattelussa.

Kyselyjä tulee, sillä tuhannet suomalaiset menivät Neuvostoliittoon poliittisina pakolaisina tai työtä etsimään.

Projekti kerää tietoa

Pietarissa Venäjän kansalliskirjaston projekti ”Palautetut nimet” on kerännyt tietoa ja julkaissut teoksia 1990-luvulta alkaen. Anatoli Razumov ja vuonna 2012 kuollut Juri Gruzdev ideoivat ja toimittivat jo 12-osaisena ilmestyneen matrikkelisarjan Leningradskii martirolog ja sen hakemisto-osan. Suunnitelmissa on vielä ainakin neljä lisäosaa.

– Kun aloitimme työn ajattelin, että tätä tehdään, jotta syyttömien tappaminen ei maailmassa toistuisi. No, sitä jatketaan, ja nyt toivon että on aina sellaisia ihmisiä, joiden mielestä tappamisen tulee loppua ja jotka ovat kiinnostuneita Neuvostoliiton vainoista, Razumov sanoo Kansan Uutisille.

Yhteydenotot herkistävät

Razumoville on jäänyt mieleen monta sellaista puhelinsoittoa, joiden taustalla on vaikuttanut selvä pelko.

– On tietysti liikuttavaa, kun soittaa joku, jolta on pikkulapsena viety kotoa äiti ja isä. Kun sitten selvittelyn jälkeen joudun kertomaan, että heidät molemmat ammuttiin, vaikea on olla itsekin liikuttumatta, Razumov kertoo lehden haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.