Suomalaissukeltaja sukeltaa tänään luolastoon, johon thaimaalaispojat ovat jääneet loukkuun – "Pitkä matka"

Thaimaassa tulvavesien takia luolassa jumissa olevien poikien pelastusta uhkaavat sateet, joiden on ennustettu alkavan perjantaina. Chaing Rain maakunnan kuvernöörin mukaan kyse on nyt kilpajuoksusta vettä vastaan.

– Meidän suurin huolemme on sää. Laskemme, paljonko meillä on aikaa, jos sateet alkavat, kuinka monta tuntia ja päivää, sanoi kuvernööri Narongsak Osottanakorn.

Kaksitoista poikaa ja heidän jalkapallovalmentajansa ovat olleet loukussa jo 12 yötä Tham Luangin luolassa Thaimaan pohjoisosassa. Vettä osin tulvaveden vallassa olevasta luolasta pumpataan koko ajan.

Narongsakin mukaan lääkärit ja Thaimaan armeijan sukeltajat arvioivat, ovatko pojat tarpeeksi hyvässä kunnossa pikaista pelastusta varten. Ryhmää varten on valmisteltu sukellusvarusteita, mutta poikien ja heidän valmentajansa pelastaminen sukeltamalla sisältää riskejä. Kokeneiltakin luolasukeltajilta nimittäin kestää kuutisen tuntia päästä kallionkielekkeelle, jossa pojat ovat.

Pojat ovat iältään 11–16-vuotiaita. He eivät osaa uida eikä heillä ole kokemusta sukeltamisesta. Thaimaan armeijan sukeltajat opettavat pojille sukeltamisen perusasioita. Luolassa on kuitenkin ahtaita paikkoja, joiden läpi poikien täytyisi uida sameassa vedessä ilman saattajaa.

Toisaalta pelastajat etsivät luolasta halkeamaa, jonka kautta pojat voitaisiin evakuoida, jos rankkasateet pakottavat tähän.

Viranomaiset toivovat kuitenkin yhä, että he pystyisivät johtamaan tulvavettä luolasta suuritehoisilla pumpuilla.

Vesi on saatu tyhjennettyä luolan suulta pelastajien luolassa olevaan leiriin asti, mutta siitä eteenpäin kulku onnistuu vain sukeltamalla, viranomaiset kertoivat.

STT tavoitti aamulla paikalla olevan suomalaissukeltaja Mikko Paasin, joka kertoi sukeltavansa luolastoon tänään. Paasi kertoi sukelluksen olevan pitkä ja kestävän 12–24 tuntia.

Paasi kertoi aikaisemmin STT:lle, että loukkuun jääneitä saatetaan päästä evakuoimaan jo tällä viikolla, jos sää pysyy sateettomana. Tilanne kuitenkin elää koko ajan, ja mahdolliset runsaat sateet muuttavat tilanteen täysin.

 

Sukeltajat ja lääkärit tukena

 

Huoli poikien henkisestä ja fyysisestä terveydestä on kasvamassa, kun heidän oleskelunsa pimeässä ja ahtaassa luolassa pitkittyy. Asiantuntijoiden mukaan psyykkisten vaurioiden riski on korkea etenkin nuorimpien kohdalla.

Brittiläiset luolasukeltajat löysivät pojat ja heidän valmentajansa maanantaina. He olivat mutaisella kielekkeellä, jonka alapuolella tulvavesi loiskuu.

Useita Thaimaan armeijan sukeltajia ja lääkäreitä on ryhmän tukena. Videokuvissa pojat näyttävät olevan hyvällä tuulella.

– He eivät voi tehdä mitään... Heidän täytyy säästää energiaa, sanoi majuri Bancha Duriyaphan.

– Ylipäätään he juttelevat. He keskustelevat, syövät ja nukkuvat, hän lisäsi.

Pojat ja heidän valmentajansa menivät Tham Luangin luolaan 23. kesäkuuta suojaan rankkasateilta ja jäivät nousevien tulvavesien taakse. Alun perin heidän arveltiin olevan ulkonemalla, joka tunnetaan nimellä "Pattaya beach". He olivat kuitenkin vetäytyneet nelisensataa metriä kauemmaksi siitä.

Maan alta pelastunut Chilen kaivosmies lähetti terveiset Thaimaan luolapojille

Luolaan jääneet thaimaalaispojat vakuuttavat uudella videolla olevansa terveitä

Yle: Suomalainen sukeltaja pyydetty apuun jalkapallopoikien pelastamiseksi luolasta

Thaimaassa puntaroidaan vaihtoehtoja luolassa olevien poikien pelastamiseksi – taistelu aikaa ja säätä vastaan

Thaimaassa luolassa oleville pojille toimitetaan ruokaa kuukausien tarpeisiin

Yli viikon luolassa loukossa olleet pojat löytyneet elossa Thaimaassa