Suomalaistutkija iloitsee Kenian uusintavaaleista: Edistysaskel demokratialle

Korkeimman oikeuden päätös mitätöidä Kenian presidentinvaalien tulos on edistysaskel maan demokratialle, sanoo suomalaistutkija.

Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija Sirkku Hellsten sanoo, että vaalivilpistä oli niin selkeitä todisteita, että päinvastainen päätös olisi ollut lähes oikeusmurha. Nyt oikeuslaitos osoitti riippumattomuuttaan.

– Kenian oikeuslaitos pystyy tällä hetkellä toimimaan itsenäisesti.

Esimerkiksi vuonna 2013 samanlaisessa tilanteessa näin ei vielä ollut.

– Silloinhan oikeuslaitos oli selkeästi presidentin puolella, vaikka oli todisteita vaalivilpistä, Hellsten sanoi.

Hellsten sanoo, että uusintavaalien järjestämiseen liittyy paljon kysymysmerkkejä. Oppositiojohtaja Raila Odinga on muun muassa ilmoittanut, että keskusvaalilautakuntaan ei ole enää luottoa ja että lautakunnan jäsenet pitäisi asettaa syytteeseen.

Korkeimman oikeuden mukaan uusintavaalit pitäisi järjestää 60 päivän kuluessa.

– Se on aikamoinen haaste.

Hellsten huomauttaa, että ideaalitilanteessa uusien vaalien askelmerkeistä sovittaisiin yhdessä, mutta presidentti Uhuru Kenyattan aikeista ei vielä tiedetä. Hänen lakimiehensä ovat kutsuneet päätöstä poliittiseksi, mutta kertoneet presidentin hyväksyvän sen.

Vaalituloksen julkistamisen jälkeen viime kuun alussa väkivaltaisuuksissa kuoli parikymmentä ihmistä. Väkivalta uhkaa myös korkeimman oikeuden linjauksen jälkeen, mutta isoihin törmäyksiin tutkija ei usko tässä vaiheessa.

– Jos oikeuden päätös olisi mennyt toisin päin, olisi ollut vaarana, että olisi tullut enemmän väkivaltaa, Hellsten sanoo.