Suomalaistutkijan mukaan USA:n levottomuudet ovat jotain vakavampaa kuin aiemmat rotumellakat

Yhdysvallat on kokenut laajoja rotumellakoita aiemminkin, mutta nyt tilanne on monella tavalla erilainen ja myös vakavampi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Rakenteellisen rasismin ohella tilanteeseen vaikuttavat nyt kansaa voimakkaasti jakaneet koronarajoitukset sekä epidemian myötä räjähdysmäisesti lisääntynyt työttömyys.

Lisäksi vallassa on kansakuntaa vahvasti jakava presidentti, ja uudet presidentinvaalit ovat pian tulossa.

–  Kaikki tämä yhdessä on tekemässä tästä melkoisen kesän, moni asia on mahdollista. Levottomuus ei vain vähemmistöjen parissa vaan myös Yhdysvaltain väestön muissa osissa voi olla käsin kosketeltavaa, Aaltola ennustaa.

Vähemmistöjen osalta poliisiväkivalta on ollut Yhdysvalloissa perinteinen ukkosenjohdatin, mutta nykyisessä tilanteessa poliittista epäoikeudenmukaisuutta koetaan paljon laajemmin muun muassa työttömyyden takia.

–  Nuoret miehet ja näköalattomuus ei ole koskaan hyvä yhdistelmä, Aaltola tiivistää.

"Trump haluaisi näyttää vahvalta"

Levottomuuksien nopea leviäminen Minneapolisista ympäri liittovaltiota ja myös suurempiin kaupunkeihin puhuu Aaltolan mukaan selvää kieltä siitä, että mellakoinnille oli jo valmiiksi "kysyntää". Näin ei tapahtunut aiemmissa, esimerkiksi vuoden 1992 levottomuuksissa Los Angelesissa.

Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa on myös opittu ääripäiden kiihottamisen taito.

–  Eli provosoidaan vastapuolta tekemään jotain sellaista, joka näyttää tv-kuvissa niin huonolta, että se lisää omaa kannatusta.

Protesteissa Valkoisen talon liepeillä Washingtonissa on myös suoraan haastettu presidentti Donald Trumpia, joka on uhannut marssittaa armeijan kaduille palauttamaan järjestystä.

–  Trump epäonnistui koronan hoidossa ja näytti heikolta. Nyt hän mielellään näyttäisi vahvalta, Aaltola sanoo.

Toisin kuin Trump on halunnut, Yhdysvallat ei myöskään näytä maailmalla suurelta vaan koko ajan pienemmältä. Se saattaa aiheuttaa Trumpissa refleksinomaisen halun pullistella voimatoimilla, mikä voi johtaa tilanteen pahenemiseen.

Armeijaa ei ole käytetty Yhdysvalloissa järjestyksen palauttamiseen sitten 1960-luvun, ja Aaltolan mukaan yleinen käsitys on, että se vain provosoi ja pahentaa tilannetta. Seurauksena saattaa olla väkivallan siirtyminen aiempien vuosikymmenten tapaan muualle, kuten salamurhiin.

Talous ja työllisyys eivät hillitse

Jarruna tilanteen pahenemiselle toimii Aaltolan mukaan se, että suurin osa amerikkalaisista haluaa yhä jatkaa normaalia elämää. Heidän mielestään rauhanomaiseen rinnakkaiseloon olisi kyettävä, vaikka asioista ollaan eri mieltä. Siksi monissa osavaltioissa on pyritty pitämään mielenosoitukset rauhanomaisina.

Voimakkaasti kansakuntaa jakaneen Trumpin kaudella ei ole tähän mennessä nähty laajoja levottomuuksia, mihin on osaltaan vaikuttanut voimakas talouskasvu ja alhainen työttömyys.

– Nyt nämä kaksi elementtiä ovat poissa, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Euroopassa voi olla vaikea ymmärtää Yhdysvaltoja, koska kyseessä on monella tapaa kovempi yhteiskunta, jossa myös poliisin toimintatavat ovat kovempia. Levottomuuksien osalta lähin vastinpari voisi Aaltolan mukaan ehkä olla Ranska, missä koettiin pitkään jatkuneet keltaliivien protestit.

Täysin ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, että ongelmat pysyvät valtameren takana.

–  Kyllä amerikkalaiset mellakat saattavat levitä myös Eurooppaan, sanasto on ollut aika samanlaista monissa Euroopan osissa, Aaltola varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Joe Biden astui ulos kellaristaan ja kritisoi Trumpia johtajuuden puutteesta

Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin

George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi

Uusimmat

Ulkomaat

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Japanissa vanhainkoti jäi tulvan alle – 14 ihmisen uskotaan kuolleen

Pubit ja ravintolat ovat saaneet avata ovensa Englannissa yli sadan päivän jälkeen

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa puhunut Trump tuomitsi jälleen mielenosoitukset: "Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme"

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa

Ruotsissa vain yhdeksän uutta koronakuolemaa

Ruotsin korkein oikeus: Opettaja ei loukannut oppilasta nostaessaan hänet pois käytävää tukkimasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.