"Suomea kadehditaan nyt monissa Euroopan pääkaupungeissa"

Kiinan presidentin Helsingin-vierailu on Suomelle merkittävä saavutus, sillä maailman suurimpiin mahtimiehiin lukeutuvalle Xi Jinpingille olisi löytynyt monta muutakin vastaanottajaa, suomalaiset Kiina-asiantuntijat arvioivat.

– Suomea katsotaan nyt kateellisena monissa Euroopan pääkaupungeissa ja Pohjoismaiden pääkaupungeissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

– Xi on varmasti Suomen satavuotisjuhlavuoden merkittävin ulkomaalainen vierailija. Tämä on hieno ele Kiinalta, sanoo puolestaan Turun yliopiston Itä-Aasian politiikan professori Lauri Paltemaa.

Kallio uskoo, että Xin vierailu saattaa osaltaan siivittää Suomen ja Kiinan välistä kauppaa ja kiinalaisten investointien tuloa Suomeen.

– Yleensähän valtiovierailujen yhteyteen kerätään nippu taloudellisia ja kaupallisia sopimuksia, jotka voidaan sitten juhlallisesti julkistaa. Xin Suomen-vierailu tuli nyt kuitenkin sen verran lyhyellä varoitusajalla, joten voi olla, että mitään suuria kaupallis-taloudellisia julkistuksia ei tällä kertaa tule, Kallio pohtii.

Joka tapauksessa Xin vierailu todennäköisesti lisää entisestään kiinalaisten turistien kiinnostusta Suomea kohtaan, Kallio uskoo.

– Suomeenhan on tullut vierailun myötä paljon kiinalaisia toimittajia. Tämä vierailu lisää varmasti Suomen tunnettuutta Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kiinan presidenttipari saapui Helsinkiin