Synagogaan heitettiin polttopulloja Göteborgissa

Ruotsin Göteborgissa joukko ihmisiä yritti sytyttää synagogan tuleen heittämällä rakennusta kohti polttopulloja, kertovat paikallislehti GT ja Aftonbladet. Synagogan alakerrassa oli tuhopolttoyrityksen sattuessa meneillään juutalaisnuorten juhlat.

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut. Nuoret pakenivat tilannetta kellariin, jossa he odottavat, että heidän vanhempansa tulevat hakemaan heidät.

Göteborgin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Allan Stutzinskynäki tapahtumat omin silmin. Hän kertoo, että palavia esineitä heitti kymmenkunta naamioitunutta miestä.

Sen enempää Stutzinskyn kuin poliisinkaan tiedossa ei ole, että kukaan olisi uhkaillut synagogaa. Stutzinsky toteaa kuitenkin, että synagogaiskujen riski kasvaa, kun tilanne Israelissa kiristyy. Hän arvelee, että iskun taustalla voi olla Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin keskiviikkoinen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siitä seuranneet levottomuudet Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Myös Ruotsalaisen juutalaisvihan vastaisen komitean entinen puheenjohtaja Willy Silberstein arvelee GT:lle, että Trumpin päätöksellä ja Göteborgin synagogaiskulla on yhteys.

Malmössä ja Tukholmassa osoitettiin loppuviikosta mieltä Trumpin päätöstä vastaan. Osa mielenosoittajista uhkaili juutalaisia ja poltti Israelin lippuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.