Syyrian kaasuiskussa epäillään hermokaasu sariinia

Syyrian kaasuiskussa käytettiin alustavien tutkimusten mukaan hermokaasu sariinia, ilmoitti Turkin terveysministeriö torstaina. Iskun uhreista 31 tuotiin Turkkiin hoitoa varten. Heistä kolme kuoli sairaalassa.

Ruumiinavauksissa oli paikalla Maailman terveysjärjestön WHO:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n edustajia. Tutkimuksia jatketaan Ankarassa ja OPCW on ottanut näytteitä, joita on määrä tutkia järjestön päämajassa Haagissa.

– Uhreilla oli nestettä ja verta keuhkoissaan. Tulokset viittavaat siihen, että näiden vammojen ja kemiallisten aseiden käytön välillä on yhteys, terveysministeriö totesi lausunnossaan.

Kaasuisku, jossa kuoli ainakin 86 ihmistä, tapahtui kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhunin kaupungissa. Kuolleista 27 oli lapsia. Loukkaantuneiden määrä on YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan noussut jo yli 546:een. Lukujen pelätään vielä nousevan.

Syyrian epäillään piilottaneen kemiallisia aseitaan

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen räjähde- ja suojelutekniikkaosaston johtaja Markku Mesilaakso kertoi STT:lle, että iskusta saadut tiedot viittavat hermokaasuun.

– Videot uhrien oireista täsmäävät kuvauksiin hermokaasumyrkytyksen saaneen oireista. Sariini on hermokaasu, mutta ei ole mahdollista ilman laboratorioanalyysejä sanoa kyseessä olleen sariini, Mesilaakso sanoi.

Mesilaakso kertoo, että sariinille altistutaan yleensä hengityksen kautta, mutta iholle tulleet roiskeet voivat myös altistaa uhreja.

– Sariini on nestemäinen helposti haihtuva hermokaasu. Ulkoiset oireet ovat vuotava nenä, pupillien supistuminen, hengitysvaikeudet, pahoinvointi, kuolaaminen, nykiminen, kouristelu, kuolema tukehtumalla. Muut hermokaasut vaikuttavat samalla tavalla, Mesilaakso totesi.

Syyria on sitoutunut luopumaan kemiallisista aseista vuonna 2013, mutta monet epäilevät, ettei kaikkia saatu vietyä pois maasta. Sariinia tehdään sekoittamalla kahta kemikaalia, mutta sen valmistaminen on erittäin vaarallista.

Suora pommi-isku voisi tuhota sariinivaraston

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska syyttävät iskusta Syyrian hallitusta. Venäjä puolestaan on sanonut, että kyseessä oli Syyrian ilmavoimien isku, joka osui kapinallisten asevarastoon. Kemiallisten aseiden asiantuntija Hamish de Bretton Gordon sanoi BBC:lle, että hänestä Venäjän väite on "melko mielikuvituksellinen". Hänen mukaansa pommi-isku sariinivarastoon tuhoaisi sariinin.

Mesilaakso arvioi, että tavallisella räjähteellä täytetty pommi olisi osuessaan asevarastoon todennäköisesti tuhonnut sen ja saanut sariinin leviämään ympäristöön.

Niinistö ja Soini tuomitsivat

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili uutista hirvittäväksi ja arvioi, että tapauksessa on kaikki ainekset sotarikostutkintaan. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tuomitsi iskun sotarikokseksi.

Soinin mielestä valta on nyt YK:n turvaneuvoston pysyvillä jäsenillä, joiden pitää saada iskut loppumaan painostusta lisäämällä. Hänen mielestään on häpeällistä kansainväliselle yhteisölle, jos tällaista pääsee tapahtumaan.

– Jos jälleen syntyy malli, että tämmöistä voi tehdä eikä siitä seuraa mitään, niin se on pelottava malli muuallekin päin, Soini sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syyria syyttää kapinallisia kemiallisten aseiden hallussapidosta

Syyrian epäilty kaasuisku tyrmistytti kansainvälisen yhteisön

Syyriassa lähes 60:n kerrotaan kuolleen kaasuiskussa