Syyrian rauhasta neuvotellaan taas, todennäköisesti turhaan

Syyrian rauhaneuvottelut jatkuvat tänään Wienissä. Kyseessä on jo yhdeksäs neuvottelukierros, eivätkä odotukset tuloksista ole korkealla. Joulukuun neuvotteluissa Genevessä osapuolet eivät suostuneet edes puhumaan toisilleen.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin edustajien mukaan suorat keskustelut opposition kanssa eivät ole mahdollisia ennen kuin vaatimuksista Assadin syrjäyttämisestä luovutaan.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi eilen Pariisissa, että Wienin kierros on viimeinen mahdollisuus saada Syyrian konfliktiin poliittinen ratkaisu. Syyrian tärkeimmän oppositioryhmän SNC:n edustajan mukaan kaksipäiväiset neuvottelut ovat "todellinen testi" osapuolille. Neuvotteluja vetävä YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura taas sanoi neuvottelujen alkavan "hyvin, hyvin kriittisellä hetkellä".

Venäjä jatkaa omia rauhanpyrkimyksiään kuun lopussa, jolloin osapuolet kokoontuvat Sotshiin Venäjän, Turkin ja Iranin tukemiin neuvotteluihin.

Samaan aikaan Venäjän tukemat Syyrian joukot ovat jatkaneet hyökkäystään Idlibin maakunnassa Syyrian luoteisosassa. Idlib on Syyrian maakunnista viimeinen, jota hallitus tukijoineen ei ole vielä saanut täysin vallattua.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluita Idlibistä. Viikonloppuna Syyrian armeija valtasi tärkeän Abu Duhurin sotilaslentokentän.

Syyrian sisällissota jatkuu jo seitsemättä vuotta. Siinä on kuollut yli 340 000 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.