Syyttäjä ei syytä hyväksikäytön peittelystä epäiltyä Lyonin arkkipiispaa

Valtion syyttäjä ei esittänyt syytteitä Lyonin arkkipiispaa vastaan, kun tämän oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona Ranskassa. Tämä oli odotettavissa, sillä syyttäjänvirasto oli jo vuonna 2016 ilmoittanut, että heidän mielestään epäillyt rikokset ovat vanhentuneita. Oikeudenkäynti jatkuu tästä huolimatta.

Lyonin arkkipiispaa, 68-vuotiasta kardinaali Philippe Barbarinia epäillään lasten seksuaalisen hyväksikäytön peittelystä 1980- ja 1990-luvuilla. Hän on kiistänyt syytteet.

Hyväksikäytön uhrit ovat vieneet tapauksen oikeuteen syyttäjän mielipiteestä huolimatta. Ranskan lain mukaan oikeus voi langettaa tuomion syytetylle, vaikka syyttäjä kieltäytyisikin nostamasta syytteitä.

Barbarin on korkea-arvoisin katolisen kirkon johtaja Ranskassa, joka on joutunut oikeuteen hyväksikäyttöskandaalin takia. Hyväksikäytön uhrit syyttävät häntä hyväksikäytöstä epäillyn Bernard Preynatin tekojen peittelystä.

Preynatin epäillään syyllistyneen hyväksikäyttöön, kun hän toimi partiojohtajana 1980- ja 1990-luvuilla. Hänen oikeudenkäyntinsä alkaa todennäköisesti tänä vuonna.

–  En koskaan pyrkinyt piilottamaan tai peittelemään näitä kamalia tekoja. En näe, että olisin syyllinen johonkin, Barbarin sanoi oikeudenkäynnissä.

Uhrien asianaja syytti kuitenkin Barbarinia voimakkaasti.

–  Sanon teille kardinaali Barbarin, että olette valehtelija kun sanotte, että saitte tietää vahinkojen laajuudesta vasta 2014, asianajaja Jean Boudot sanoi.

Skandaali nousi pinnalle 2015

Barbarin kertoi kysyneensä Preynatilta hyväksikäyttöhuhuista vuonna 2010, mutta antaneensa asian olla, kun Preynat vakuutti muuttuneensa. Vuonna 2014 Barbarin tapasi yhden Preynatin uhreista ja oli sen jälkeen yhteydessä Vatikaaniin asian tiimoilta. Hän erotti Preynatin tehtävästään vasta muutamaa kuukautta myöhemmin. Barbarinin mukaan Vatikaani oli kehottanut viiveeseen julkisen skandaalin välttämiseksi.

Asia nousi yleiseen tietoon vuonna 2015, kun yksi Preynatin uhreista kertoi julkisuudessa tämän käyttäneen häntä hyväkseen lapsena 1990-luvun vaihteessa.

Jos Barbarin todetaan syylliseksi, häntä odottaa enimmillään kolmen vuoden vankeusrangaistus ja 45 000 euron sakko.

Katolinen kirkko on viime vuosina ollut useiden hyväksikäyttöskandaalien kourissa ympäri maailman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.