Syyttäjä esittää Assangea vangittavaksi poissaolevana Ruotsissa raiskausepäilyn vuoksi

Ruotsalaissyyttäjä Eva-Marie Persson on pyytänyt Uppsalan käräjäoikeutta vangitsemaan Wikileaksin perustajan Julian Assangen poissaolevana raiskausepäilyn vuoksi. Raiskaussyytös on peräisin vuodelta 2010. Assange on kiistänyt syytökset.

Poissaolevana vangitseminen on ensimmäinen askel kohti Assangen mahdollista luovutusta Ruotsiin. Syyttäjä on kertonut pyytävänsä seuraavaksi Assangen luovutusta Ruotsiin, jos käräjäoikeus vangitsee hänet.

–  Jos oikeus päättää vangita hänet, teen eurooppalaisen pidätysmääräyksen hänen luovuttamisestaan Ruotsiin, Persson kommentoi AFP:n mukaan.

Yhdysvallatkin haluaa Assangen oikeuden eteen

Assange tuomittiin toukokuun alussa Lontoossa vajaan vuoden vankeuteen takuuehtojen rikkomisesta tämän paettua brittiviranomaisia Ecuadorin suurlähetystöön vuonna 2012.

Assange ehti majailla suurlähetystössä useita vuosia ennen kuin Ecuador perui hänen turvapaikkansa huhtikuussa ja luovutti hänet brittipoliisille.

Ruotsin poliisi avasi uudelleen raiskaustutkinnan Assangesta viikko sitten. Ruotsin poliisi tutki vuoden 2010 tapausta pitkään, mutta vuonna 2017 tutkinta kuitenkin lopetettiin, koska syyttäjän mukaan edellytyksiä sen jatkamiselle ei enää ollut Assangen suurlähetystössä majailun vuoksi.

Myös Yhdysvallat haluaa Assangen oikeuden eteen, koska Wikileaks julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi uhata Yhdysvalloissa vuosien vankeusrangaistus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.