Syyttäjäviranomaiset: Lentokenttäräjähdys oli itsemurhaisku

Belgian syyttäjäviranomaisten mukaan Brysselin lentokentältä tapahtunut räjähdys oli itsemurhaisku.

Aamuyhdeksältä Suomen aikaa Brysselin Zaventemin lentokentällä räjähti kaksi kertaa, mediatietojen mukaan American Airlinesin lähtöselvityksen läheisyydessä.

RTBF kertoo, että Brysselin lentokentältä on löytynyt vielä kolme muutakin räjähdettä. Myös Brysselin keskustassa sijaitsevalla Maalbeekin metroasemalla tapahtui tiistaiaamuna räjähdys. Sky News kertoo, että metroiskussa on kuollut ainakin kymmenen ihmistä. Kuolonuhrien määrää ei ole vielä vahvistettu. Uutistoimisto AP:n mukaan loukkaantuneita on useita.

Ulkoministeriön mukaan vieläkään ei ole tietoa, oliko Brysselin räjähdyksillä suomalaisuhreja. Belgian viranomaiset eivät ole ilmoittaneet uhrien kansallisuuksia.

Noin sata suomalaismatkustajaa on tehnyt matkustusilmoituksen Brysseliin, ulkoministeriö kertoo. Ministeriö on koettanut tavoittaa heitä, mutta kaikkiin ei ole vielä saatu yhteyttä.

Suomen Belgian-edustuston arvion mukaan maassa asuu noin 4 000 suomalaista.

Belgia nostaa arvion maahan kohdistuvasta terroriuhasta korkeimmalle tasolle, kertoo maan sisäministeri. Aikaisemmin uhka oli tasolla kolme eli toistaiseksi korkeimmalla tasolla. 

Ministerin edustajan mukaan arvio koskee koko maata.

Brysselissä lentokentälle ja metroasemalle tehdyissä iskuissa on kuollut lähes 30 ihmistä, kertovat pelastusviranomaiset. Pelastuslaitoksen tiedottajan mukaan lentokentällä kuoli ainakin 11 ja metroasemalla noin 15 ihmistä.

Suurin osa haavoittuneista on jo evakuoitu, mutta tilanne on yhä kaoottinen. Pelastuslaitoksen tiedottaja kuvasi räjähdyksiä valtaviksi.

Brysselissä on suljettu kaikki suurimmat juna-asemat, kertoo syyttäjä. Lisäksi metrot, raitiovaunut ja bussit eivät kulje. Brysselin lentokenttä pysyy suljettuna ainakin keskiviikkoaamuun saakka. Kaikki kentälle saapuvat ja kentältä lähtevät lennot on peruttu.

Räjähdysten seurauksena turvallisuutta on lisätty myös muissa useissa muissa Euroopan kaupungeissa. Turvatoimia on kiristetty ainakin lentokentillä Pariisissa, Lontoossa ja Frankfurtissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puhelinlinjoissa ongelmia Brysselissä

Kataisen kabinettipäällikkö: Terroristit iskivät pidätyksen uhatessa

EU-työntekijät odottavat parlamentissa: "Tunnelma on epäuskoinen"

Kuopiossa opiskeleva belgialainen ei yllättynyt lentokenttäiskusta: "Jokainen voi kävellä sisään"

Kommentti: Brysselin vuoro

Brysselin lentokentältä löytyi lisää räjähteitä

Brysselin metrossakin räjähti: ainakin 15 kuollut, 55 loukkaantunut

Oletko Brysselissä? Ota yhteyttä toimitukseen

Media: Brysselin lentokentällä ammuskeltiin ja huudettiin arabiaksi ennen räjähdyksiä

Brysselin lentokentällä kaksi räjähdystä - Ainakin 10 kuollut