Täyskäännös Venäjä-suhteisiin? –  Trump hyväksynee Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin

Valkoisesta talosta annetaan ymmärtää, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olisi hyväksymässä Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin, kertoo muun muassa New York Times.

Valkoisen talon viestintäsihteeri Sarah Huckabee Sanders sanoi ABC Newsille, että Valkoinen talo tukee tiukkaa Venäjä-politiikkaa ja laittaa pakotteet voimaan.

Valkoisen talon tuore viestintäjohtaja Anthony Scaramucci kertoo puolestaan CNN:lle Trumpin vasta harkitsevan, mitä tämä lakipaketin kanssa tekee. Scaramucci uskoo presidentin tekevän päätöksensä asiasta kuitenkin pian.

New York Times kysyi Scaramuccilta vielä tarkennusta viestintävastaavien lausuntojen ristiriitaisuuden takia. Scaramucci suositteli luottamaan mieluummin Sandersin lausuntoon, koska on itse vasta aloittanut tehtävässään.

Sandersin mukaan alkuperäinen laki oli huonosti kirjoitettu, mutta neuvotteluiden jälkeen pakettia muutettiin siten, että Valkoinen talo voi hyväksyä sen. Myös Valkoisen talon virkamies kertoi myöhään sunnuntai-iltana, että kongressi teki lakiin sellaisia muutoksia, joita myös presidentin hallinto tukee.

Virkamiehen mukaan hallinto tukee Venäjän ja Iranin pakotteita sekä suuntaa, mihin laki asioita vie. Hallinto arvioi hänen mukaansa lain kuitenkin lopullisesti vasta sitten, kun se on kokonaisuudessaan valmis ja muutoksia ei enää tule.

Paketti rajaisi Trumpin valtaa

Kongressin johtajat pääsivät viikonloppuna yhteisymmärrykseen Venäjä-pakotteita koskevasta lakipaketista. Paketti sisältää muun muassa uusia Venäjää sekä Irania ja Pohjois-Koreaa koskevia pakotteita. Se myös rajaisi Trumpin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta. Valkoisen talon virkamiehet ovat yrittäneet estää Trumpin vallan rajaamisen, mutta se on silti nykyisessä paketissa voimassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kongressilla on veto-oikeus, jos Trumpin hallinto haluaa helpottaa Venäjä-pakotteita.

Senaatti ja edustajainhuone äänestävät paketista tällä viikolla.

Asiaa CNN:lle tekstiviestitse kommentoinut Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi näkevänsä sopimuksen "aika negatiivisesti".

Yhdysvaltojen pakotteet voivat johtaa myös EU:n vastatoimiin. Financial Timesin mukaan Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on vaatinut välitöntä selvitystä siitä, miten EU toimisi, jos Yhdysvaltojen uudet pakotteet haittaavat eurooppalaisten yhtiöiden toimintaa. Tiedot perustuvat lehden näkemään asiakirjaan, joka on laadittu komission tapaamista varten.

Lehden tietojen mukaan EU tahtoo Trumpin hallinnolta selvän varmistuksen siitä, että pakotteet eivät vaikuta EU:n intresseihin. Toinen vaihtoehto on, että komissio estäisi pakotteiden voimaantulon Euroopassa. Tässä käytettäisiin apuna Euroopan lakeja.

Luvassa voi olla täyskäännös Trumpin Venäjä-politiikassa

Pakotteilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia Yhdysvaltojen ja Venäjän välisille suhteille ja presidentin valtaoikeuksille. Kun pakotteet on laitettu lakiin, niitä on tulevaisuudessa paljon nykyistä vaikeampi muuttaa.

Jos Trump hyväksyy lakimuutoksen, voidaan se katsoa täyskäännökseksi myös Trumpin Venäjä-politiikassa, sillä Trump on halunnut luoda lämpimät välit Venäjään ja Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Yhdysvalloissa lainsäätäjät haluavat kuitenkin rangaista Venäjää tämän puuttumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin ja toimista Krimillä.