Taistelut kiihtyneet Jemenissä

Jemenissä kymmenet huthikapinalliset ovat saaneet surmansa yhteenotoissa Saudi-Arabian liittoumaa vastaan, kertovat Saudi-Arabian viranomaiset. Lisäksi useita saudisotilaita on kuollut taisteluissa Jemenin pohjoisosassa maiden raja-alueella.

Taistelut ovat kiihtyneet eri puolilla maata. Paikallisten mukaan yhteenotot Adenissa ovat pahimpia yli kuukauteen, jolloin liittouma aloitti ilmaiskut.

Maan pääkaupungissa Sanaassa liittouma on pommittanut lentokenttää. Lentokenttäviranomaisten mukaan vahingoittunut kiitorata estää apukuljetusten toimittamisen maahan.

YK on yrittänyt etsiä keinoja lopettaa Saudi-Arabian johtaman liittouman huthikapinallisia vastaan tekemät ilmaiskut Jemenissä ja palaamaan neuvottelupöytään. Samaan aikaan YK on julkaissut raportin, jonka mukaan Iran on toimittanut aseita Jemenin huthikapinallisille ainakin vuodesta 2009 lähtien.

Raportti esiteltiin YK:n turvallisuusneuvoston Iranin pakotteista vastuussa olevalle komitealle viime viikolla.

Sen mukaan Jemenin viranomaiset takavarikoivat pari vuotta sitten iranilaisen laivan, joka oli lastattu aseilla. Eräässä toisessa tapauksessa iranilainen kalastusalus oli yrittänyt kuljettaa salaa maahan satoja panssari- ja ilmatorjuntaohjuksia.

Asiantuntijoiden mukaan tapaukset ovat esimerkkejä säännöllisistä asekuljetuksista, jotka voidaan jäljittää jopa viisi vuotta taaksepäin. Iran kiistää syytökset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.