Taleban ilmoitti olevansa Kabulin hotellihyökkäyksen takana – ainakin kuusi kuoli, hotellia piiritettiin 12 tuntia

Äärijärjestö Taleban on ilmoittanut olevansa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehdyn hotellihyökkäyksen takana. Hyökkäys alkoi illalla, kun aseistautuneet miehet tunkeutuivat hää- ja konferenssipaikkana tunnettuun Intercontinental-hotelliin ja ampuivat hotellin henkilökuntaa ja asukkaita.

Talebanin lähettämässä sähköpostissa kerrotaan, että hyökkäyksessä tapettiin ulkomaisia tunkeutujia ja heidän "sätkynukkejaan".

Afganistanin sisäministeriön mukaan konferenssihotelliin tehdyssä hyökkäyksessä kuoli ainakin kuusi ihmistä, joista yksi oli ulkomaalainen.

Hyökkääjät ottivat lisäksi panttivankeja ja sytyttivät tulipalon. Afganistanin turvallisuusjoukot piirittivät hotellia läpi yön. Maan sisäministeriön mukaan piiritys päättyi aamulla sen kestettyä 12 tuntia.

Sisäministeriön tiedottaja Najib Danish kertoi Tolo Newsille, että hyökkääjiä oli neljä ja heidät on surmattu.

Rakennuksesta nousi mustaa savua

Tolo News on välittänyt kuusikerroksisesta hotellista kuvaa, jossa näkyi, että rakennuksesta nousi liekkejä ja mustaa savua. Useiden ihmisten nähtiin pyrkivän pois yläkerrosten hotellihuoneista parvekkeiden kautta ja osa käytti apunaan lakanoita.

Afganistanin sisäministeriön toinen tiedottaja Nasrat Ramini sanoi AFP:lle, että turvallisuusjoukot tuotiin rakennuksen katolle yöllä helikoptereilla.

Hotellihuoneessa piileskellyt mies kertoi AFP:lle puhelimitse kuulleensa laukauksia alakerroksista.

– Piileskelemme huoneissamme. Anelen turvallisuusjoukkoja pelastamaan meidät ennen kuin hyökkääjät tulevat ja tappavat meidät.

Kun AFP yritti uudelleen tavoittaa miestä, hänen puhelimensa oli pois päältä.

Hotellin vieraista monet olivat osallistumassa it-konferenssiin. Afghan Telecom -yhtiön aluejohtaja Aziz Tayeb kertoi nähneensä, kuinka asemiehet tulivat hotelliin, kun hän itse oli poistumassa.

– Kaikki oli sillä hetkellä kaoottista. Piilouduin pylvään taakse ja näin ihmisten, jotka hetki sitten olivat nauttineet elämästään, huutavan ja pakenevan hullun lailla. Joihinkin heistä osui luoteja ja he kaatuivat lattialle.

Turvajärjestelyt syyniin

Viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon rakennuksessa oli hyökkäyshetkellä ihmisiä. Hotellista on pelastettu yli 150 ihmistä, joista yli neljäkymmentä on ulkomaalaisia.

Afganistanin sisäministeriön mukaan viranomaiset selvittävät jo sitä, kuinka hyökkääjät pääsivät hotellin turvamiesten ohi. Hotellin turvallisuudesta huolehtiminen oli hiljattain siirtynyt yksityisen yrityksen vastuulle.

Hotellin työntekijä kuitenkin kertoi AFP:lle, että paetessaan viereisessä rakennuksessa sijaitsevista henkilökunnan asuintiloista hän näki, kuinka myös uudet turvamiehet pakenivat "henkensä edestä".

– He eivät tehneet mitään, he eivät hyökänneet. Heillä ei ole ollut kokemusta, nimettömänä pysytellyt työntekijä sanoi.

Kyseinen hotelli on ollut suosittu häiden, konferenssien ja poliittisen tapahtumien pitopaikka. Nimestään huolimatta se ei kuulu kansainväliseen InterContinental-ketjuun. AFP:n mukaan hotellin turvatoimet ovat olleet suhteellisen löysät verrattuna muihin Kabulin alueen huippuhotelleihin.

Samaiseen hotelliin hyökättiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin 21 ihmistä kuoli itsemurhaiskussa.

Ainakin kuusi kuoli asemiesten hyökättyä kabulilaishotelliin