Google, Apple, Facebook ja Microsoft nousivat Trumpia vastaan: "Ensimmäisiä laukauksia pitkässä taistelussa"

Yhdysvaltalaisten yritysten ja työpaikkojen pelastajaksi julistautunut presidentti Donald Trump on saanut Piilaakson teknologiajätit vastaansa. Lähes sata yritystä on jättänyt valitustuomioistuimelle kirjelmän, jossa perustellaan presidentin maahantulorajoitusten kumoamisen tärkeyttä.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet muun muassa Apple, Facebook, Google, Microsoft ja Twitter. Mukana ovat myös LinkedIn, Netflix, PayPal ja Uber. Niiden mukaan amerikkalaisyritysten on entistä vaikeampaa ja kalliimpaa palkata ja pitää palveluksessaan maailman parhaita työntekijöitä, jos rajoitukset jäävät voimaan.

– Presidentin määräys häiritsee liiketoimintaa, kirjelmässä todetaan Washington Postin mukaan.

Maahantulokieltojen pysyvän kumoamisen puolesta vetosivat valitustuomioistuimeen maanantaina myös entiset ulkoministerit John Kerry ja Madeleine Albright yhdessä muun muassa entisen CIA:n johtajan ja puolustusministerin Leon Panettan kanssa.

Trump ei ainakaan tuoreeltaan kommentoinut uusia käänteitä Twitterissä. Hän kertoi määränneensä viranomaiset tutkimaan tarkasti kaikki maahantulijat, mutta valitti tuomioistuinten tekevän työn vaikeaksi.

 

Pitkä ja polveileva oikeusprosessi edessä

 

Tampereen yliopistossa vieraileva amerikkalaistutkija Peter Miller myöntää, että oikeusprosessissa tuomareineen ja eri oikeusasteineen on "paljon liikkuvia osia". Varmaa on se, ettei kiista ole aivan heti ohi.

– Nämä ovat vasta ensimmäisiä laukauksia pitkässä taistelussa, hän kuvaa.

Jos kiista lopulta päätyy korkeimpaan oikeuteen, ratkaisu saattaa siirtyä Millerin mukaan ensi syksyyn. Alempien oikeusasteiden käsittely vie oman aikansa, ja korkeimman oikeuden istuntokausi päättyy jo kesäkuussa jatkuen vasta lokakuussa.

Tällä hetkellä korkeimman oikeuden kokoonpano on vielä yhtä tuomaria vajaa, joten äänestyksessä voi tulla tasapeli 4–4. Tällöin alemman oikeusasteen tulkinta jää voimaan.

Paljon vartijana juuri nyt on San Franciscossa istuva kolmihenkinen valitustuomioistuin, 9th Circuit Court of Appeals. Se käsittelee valituksen, jonka Trumpin hallinto on tehnyt tuomari James Robartin perjantaisesta päätöksestä keskeyttää maahantulorajoitusten toimeenpano.

Oikeus kieltäytyi kumoamasta heti Robartin päätöstä ja pyysi asiaa koskevia kirjelmiä itselleen maanantain aikana. Jonkinlainen päätös voi olla luvassa pian, CNN:n mukaan mahdollisesti jo tiistaina.

Jos tuomioistuin näkee perusteita kiistan suulliseen käsittelyyn, kuten yleensä on tapana, sen tuloksen odottaminen kestää Millerin mukaan 2–3 kuukautta.

Luvassa voi Millerin mukaan olla myös uusia oikeuspäätöksiä ja niistä tehtyjä valituksia muualta maasta. Juuri nyt presidentin määräämät rajoitukset on enemmän tai vähemmän kokonaan torjuttu, hän arvioi.

Lähteenä myös AFP

Trump: Yhdysvallat liittolaisineen voittaa "radikaalin islamilaisen terrorismin"

Trumpin ei haluta puhuvan brittiparlamentissa