Televisiokanava lipsautti ison uutisankan Trumpista ja Venäjä-tutkinnasta

Yhdysvaltalainen televisiokanava ABC kertoi perjantaina lähetyksessään virheellisen jymyuutisen presidentti Donald Trumpista ja hänen vaalikampanjansa Venäjä-kytköksiin kohdistuvasta tutkinnasta.

Toimittaja Brian Ross väitti perjantaina televisiolähetyksessä yhteen nimettömään lähteeseen nojaten, että entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynn olisi kertonut viranomaisille saaneensa vaalikampanjan aikana Trumpilta käskyn olla yhteydessä venäläisiin. Tieto osoittautui perättömäksi.

ABC pyysi Twitterissä anteeksi virhettään ja kertoi, että Ross on hyllytetty neljäksi viikoksi.

Uutiskanava joutui pyytämään anteeksi paitsi virheellisen tiedon kertomista myös sitä, ettei se korjannut virhettä heti asianmukaisesti. Muun muassa New York Timesin mukaan Ross sanoi perjantaina myöhemmässä lähetyksessä lähteensä täsmentäneen hänelle, että vaalikampanjan aikana Trump oli ainoastaan pyytänyt Flynniä miettimään keinoja parantaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä. CNN:n mukaan Ross sanoi tuolloin lähteensä täsmentäneen myös, että voitettuaan vaalit Trump pyysi Flynniä ottamaan Venäjään yhteyttä.

ABC sai paljon moitteita siitä, että se puhui täsmennyksestä, vaikka sen olisi pitänyt myöntää suoraan tehneensä virhe ja sanoa korjaavansa virheellistä tietoa.

Washington Postin mukaan ABC:n uutisankan sisältänyt tviitti oli uudelleentviitattu 25 000 kertaa ennen kuin kanava poisti sen. Pörssikurssitkin sukelsivat uutisankan vuoksi.

Trump onnitteli Twitterissä ABC:tä hyvästä päätöksestä.

– Onnittelut ABC Newsille Brian Rossin hyllyttämisestä hänen kammottavan totuudenvastaisen ja epärehellisen uutisointinsa vuoksi Venäjä, Venäjä, Venäjä -noitavainosta. Muidenkin televisiokanavien ja "lehtien" pitäisi tehdä samaa valeuutisilleen! Trump kirjoitti.

Myös STT siteerasi ABC:n virheellistä tietoa perjantaisessa uutisessaan.