Terästullit astuvat voimaan – sopua ei saatu aikaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toteuttanut uhkauksensa ja nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Päätös on kova isku Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhteille ja johtaa todennäköisesti EU:n vastareaktioon.

Uutistoimisto AFP.n mukaan kauppaministeri Wilbur Ross kertoi päätöksestä tänään. Tullikorotukset koskevat myös Kanadaa ja Meksikoa, koska neuvottelut Nafta-sopimuksesta kestävät odotettua pidempään.

Korotukset tulevat voimaan varhain huomenna Suomen aikaa.

Rossin mukaan EU:n kanssa käydyissä neuvotteluissa ei saavutettu tyydyttävää tulosta, joka olisi saanut maan viivyttämään tullikorotusten voimaantuloa.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström tapasi Rossin Pariisissa vielä keskiviikkona, mutta torstaille ei ollut enää sovittu keskusteluista.

EU-komission tiedottaja Margaritis Schinas kertoi päivällä, että EU on valmis puolustamaan etujaan sekä kansainvälistä lakia.

Tullien tullessa voimaan seuraava kysymys on, miten EU vastaa. EU-lähteen mukaan poliittinen reaktio kuullaan Brysselistä nopeasti, mutta käytännön toimet saattavat viedä pidempään.

EU-maat ovat kertoneet asettavansa tullimaksuja vastaavassa suhteessa tietyille amerikkalaistuotteille. Listalla ovat niin amerikkalaisviski, levikset kuin Harley Davidsonin moottoripyörätkin.

Terästeollisuus on vaatinut myös suojatoimia, joilla varmistetaan, ettei EU:n markkinoille virtaa liikaa terästä. Kolmantena EU:n vastatoimena olisi tullikorotusten riitauttaminen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EU riitauttaa Yhdysvaltain tullikorotukset WTO:ssa – korottaa myös amerikkalaistuotteiden tulleja

EU-maat odottavat Yhdysvaltojen siirtoa – keskusteluita tulleista ei tällä erää enää käydä

Macron varoitti kauppasodasta – Yhdysvallat torjui EU:n vaatimukset terästullipoikkeuksesta

Kauppakomissaari Malmström: EU:n tarjous ei vielä riitä Yhdysvalloille