Terrori-iskun pamaus kantautui suomalaisnaisen olohuoneeseen

Manchester-areenan vieressä asuva suomalainen Aino Raittinen oli juuri menossa nukkumaan, kun kuuli ison pamauksen.

Se ei kuulostanut aseelta, ei rakennustyömaalta.

– Sanoin kihlatulleni, että tässä on jotain isompaa tapahtunut. Se (pamaus) oli niin iso. Se tuntui todella oudolta maanantai-iltana.

Pian taivaalla alkoi pörrätä helikoptereita, ja kaduille ilmestyi ambulansseja ja poliiseja. Kohta myös uutisista selvisi, mitä oli tapahtunut. Terrori-iskussa on sittemmin vahvistettu kuolleen yli 20 ihmistä.

Areenalla oli juuri loppunut Ariana Granden konsertti, jota oli katsomassa myös kolme Raittisen brittiystävää. Raittinen sai heihin onneksi yhteyden heti yöllä. Kaikki pääsivät kotiin turvallisesti.

– He ovat maininneet, että oli aivan hirveä paniikki päällä ja että ihmisiä juoksi joka suuntaan. Todella paljon nuoria tyttöjä, jotka olivat paniikissa eivätkä tienneet minne mennä.

Raittinen on itsekin käynyt samalla areenalla monta kertaa, viimeksi noin pari kuukautta sitten katsomassa Ellie Gouldingin konserttia. Areena on Raittisen viereisen rautatie- ja ratikka-aseman yhteydessä.

Hän kertoo, että aiemmatkin terrori-iskut ovat jo vaikuttaneet haluun liikkua julkisilla paikoilla.

– Olen ottanut aina terrori-iskut sydämeeni. Olen ollut varovainen aika pitkän aikaa. Ei olisi kuitenkaan ikinä kuvitellut, että ihan näin läheltä näkisi ja kokisi.

Raittinen lähti kuitenkin aamulla polkupyörällä töihin, vaikka oli valvonut koko yön uutisia seuraten. Työmatka kulki areenan ohi, jonka ympäristö oli suljettu autoliikenteeltä.

Onko lapsen koulussa iskun kokeneita, äiti pohtii

Manchesterissa on myös Suomi-koulu, joka jäi juuri viime viikolla kesälomalle. Koulu toimii lukukausina joka toinen lauantai.

Koulun varapuheenjohtaja Heidi Helminen-Smith kertoi, ettei ollut saanut ystävien, uutisten tai sosiaalisen median välityksellä tietoa siitä, että uhrien joukossa olisi ollut suomalaisia.

– Koulussamme käy keskimäärin noin 25–30 lasta. Suurin osa näistä lapsista on alle kymmenenvuotiaita, joten toivon, että heistä ei kukaan ollut konsertissa.

Helminen-Smith kuvailee tapahtunutta todella järkyttäväksi.

– Itselläni on 10-vuotias tytär, ja olemme usein käyneet tapahtumissa, ja jo muutamassa konsertissakin Manchesterin areenalla.

Arasta asiasta on hyvin vaikea keskustella lapsen kanssa, hän kertoo.

– Aamulla mieheni kanssa mietimme, kuinka kertoa tapahtuneesta tyttärellemme. On todennäköistä, että hänen koulustaan joitain lapsia on ollut tässä konsertissa, ja aihe varmasti nousee esille koulupäivän aikana.

Lontoon merimieskirkolta kerrotaan, että tapahtuma on puhuttanut myös siellä. Tiistaina meneillään oli perhekerho, jossa oli mukana joitakin kymmeniä osallistujia, lähinnä lapsia ja äitejä.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä ja murheellisia, kertoi merimiespappi Marjaana Härkönen.