Terrorismista syytetty Tukholman yliajaja saa tuomion torstaina

Ruotsia järkytti reilu vuosi sitten Tukholman keskustassa tehty terrori-isku. Viiden ihmisen hengen vaatineen tapauksen jälkiselvittely saavuttaa yhden päätepisteen torstaina, kun Drottninggatanilla ihmisten päälle ajaneelle Rahmat Akiloville luetaan tuomio.

Uzbekistanilainen Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Puolustus ei ole vastustanut syyttäjän vaatimusta elinkautisesta vankeustuomiosta ja karkotuksesta Ruotsista.

Akilov on kertonut kuulustelijoille toimineensa äärijärjestö Isisin nimissä ja olleensa yhteydessä järjestön jäseniin. Isis ei kuitenkaan koskaan ottanut Akilovin tekoa nimiinsä. Syyksi on epäilty sitä, ettei Akilov itse kuollut iskussa. Tältä osin hän itsekin myönsi oikeudessa epäonnistuneensa teossaan.

Syyttäjän mukaan Akilov suunnitteli ja toteutti iskun yksin. Tutkinnassa ilmeni, että hän saattoi aiemmin etsiä kohteeksi myös tukholmalaista homoklubia.

"Halusin että Ruotsi lopettaa sotimisen"

Helmikuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä Akilov perusteli tekoaan sillä, että Ruotsi osallistuu kansainväliseen taisteluun Isisiä vastaan.

– Halusin, että Ruotsi lopettaa sotimisen kalifaattia vastaan, Akilov kertoi eikä osoittanut minkäänlaista katumusta teostaan.

Myös syyttäjän tulkinnan mukaan Akilov halusi teollaan aiheuttaa pelkoa Ruotsin väestössä ja painostaa maan poliittista johtoa.

Kuolonuhrien lisäksi Drottninggatanin iskussa huhtikuussa 2017 loukkaantui vakavasti 10 ihmistä. Toistasataa ihmistä oli vakavassa vaarassa.

Akilov oli oleskellut Ruotsissa laittomasti sen jälkeen kun hänen oleskelulupahakemuksensa oli hylätty. Ajettuaan varastetulla kuorma-autolla ihmisten päälle hän yritti vielä räjäyttää itse rakentamansa pommin, mikä kuitenkin epäonnistui. Akilov pakeni tämän jälkeen paikalta, mutta jäi muutaman tunnin kuluttua kiinni Tukholman lähistöllä Märstassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.