Terveydenhuollon kriisi on Britannian vaalien kuuma peruna

Sarah Perry, 34, sai viime heinäkuussa tietää sairastavansa rintasyöpää. Samaa syöpää, johon hänen äitinsä kuoli pari vuotta sitten.

Perryn sytostaattihoidot ovat juuri päättyneet. Hiukset lähtivät, mutta syövän merkit hävisivät.

- Se on kaikki (Britannian julkisen terveydenhuollon) NHS:n ansiota, Perry sanoo STT:lle Stoke on Trentissä Keski-Englannissa.

Sarah Perryllä on kuitenkin uusi huolenaihe: NHS kaavailee alueella mittavaa yksityistämishanketta, jossa syöpähoito siirrettäisiin yksityisen sektorin vastuulle. Asukkaat pelkäävät, että hoidon laatu kärsii ja palvelut muuttuvat maksullisiksi voittoa tavoittelevien yritysten käsissä. Hanke on saanut myös kansallista huomiota, sillä 1,6 miljardin euron sopimus olisi mittakaavaltaan ennätyksellisen suuri.

Rahoituskriisissä painivan NHS:n tulevaisuus on torstain parlamenttivaalien kuumimpia puheenaiheita. Kaikille ilmaiset terveyspalvelut tarjoava NHS on maailman suurimpia työllistäjiä ja maan kansallisylpeys - Lontoon olympialaisten avajaisissa NHS:n logo heijastettiin yleisön eteen ihmeteltäväksi.

Vaalit ovat saaneet kaikki puolueet lupaamaan NHS:lle lisärahaa. Oppositiossa oleva työväenpuolue pyrkii erityisesti profiloitumaan julkisen terveydenhuollon pelastajana - NHS perustettiin labourin johdolla 1948.

Labourin kansanedustajaehdokkaan Kate Godfreyn, 34, tärkein vaaliteema on torpata syöpähoidon yksityistäminen.

- En usko, että hanke menee läpi. Olen ollut oikeudessa kahdesti asian takia, hän sanoo Stoke on Trentissä.

Godfreyn tukena on hänen äitinsä, jolla on myös rintasyöpä.

- Olen melkein joutunut myymään talomme oikeudenkäyntikulujen takia. Ihmiset tietävät, että olemme tosissamme.

Yksityistämishanketta perustellaan uudelleenjärjestelyllä, joka on välttämätön alueen sairaanhoidossa paljastuneiden ongelmien takia. Hoitovirheistä syntynyt skandaali on tehnyt Staffordin pikkukaupungin sairaalasta kansallisen häpeätahran.

Tutkinnan mukaan satojen potilaiden kuolema olisi voitu välttää paremman hoidon avulla. Nyt sairaala on brändätty uudella nimellä, siitä vastaava taho on vaihtunut ja osa palveluista on siirretty muualle.

- Yksityistäminen ei ole NHS:n ydinongelma. Perimmäiset syyt liittyvät rahoitukseen ja huonoon hallintoon. Ne olivat myös Staffordin skandaalin taustalla, sanoo eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Karen Howell.

Hän pyrkii kansanedustajaksi marginaalipuolueesta, joka on perustettu NHS:n pelastamiseksi.

Howellin mielestä Staffordin sairaalan ongelmia käytetään yksityistämisen keppihevosena: parjattu sairaala huutaa radikaalia muutosta.

NHS:n budjetista alle 10 prosenttia menee yksityisille palveluntarjoajille. Howell ei usko labourin lupauksiin yksityistämisen torppaamisesta. Kehitys alkoi jo labourin hallituskaudella.

Kate Godfreyn mukaan labour salli yksityiselle sektorille vastuun lähinnä uusien sairaaloiden rakentamisesta.

Labourin kampanjatueksi Stoke on Trentiin on saapunut 92-vuotias Harry Smith, joka kiertää maata puhumassa ilmaisen terveydenhuollon puolesta.

NHS:n nykytila saa köyhässä työläisperheessä kasvaneen Smithin muistelemaan lapsuuttaan, jolloin julkista terveydenhuoltoa ei vielä ollut.

- Kun menin ulos leikkimään, kuulin ikkunoista ihmisten huutavan kivusta. Syöpäpotilailla ei ollut varaa maksaa morfiinista. Meidän on pidettävä yllä terveyspalveluja, jotka tekevät meistä sivistysvaltion.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.