Tietokonepeli torjuu nuorten masennusta U-Seelannissa

Tietokonepelejä syytetään usein osatekijäksi lasten ja nuorten masennukseen ja eristäytymiseen. Uusi-Seelanti, joka kärsii teollisuusmaiden synkimmistä nuorten itsemurhaluvuista, aikoo osoittaa uskomuksen vääräksi.

Aucklandin yliopiston johtama SPARX-projekti kehittelee tietokonepeliä, joka opettaa nuoria käsittelemään masennustaan pelaamisen sivussa - ja tutkimusten mukaan se tepsii.

- Mielenterveysongelmia voidaan hoitaa tavoilla, joiden ei ole pakko olla kuolemanvakavia. Terapian ei itsessään tarvitse olla masentavaa, me yritämme tehdä siitä hauskaa, sanoo lasten- ja nuortenpsykiatri Sally Merry.

SPARX on fantasiaroolipeli, jossa pelaajan ohjaama taistelijahahmo tuhoaa kielteisiä ajatuksia ampumillaan tulipalloilla ja yrittää pelastaa pelimaailmaa vajoamasta synkkyyden alhoon.

Ohjelmoijien mukaan pelin kehittäminen ei ollut helppoa, sillä nuoret ovat vaativa kohderyhmä ja tottuneet kaupallisten pelien räiskeeseen ja laatuun.

British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan SPARX on yhtä tehokas lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa kuin perinteiset terapiaistunnot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.