Tillerson: Trumpin ja Putinin kemiat kohtasivat välittömästi

Yhdysvaltojen presidentin Donaldin Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kemiat kohtasivat Yhdysvaltojen ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan välittömästi, kun he tapasivat ensi kertaa kasvokkain. Tapaamiseen osallistunut Tillerson sanoo, etteivät valtionpäämiehet millään malttaneet lopettaa keskustelua, joka venyi lopulta yli kaksituntiseksi.

– Pöydällä on niin monta asiaa. Lähes kaikkea käsiteltiin, hän sanoi.

– Uskoakseni (Yhdysvaltojen) presidentin puoliso jopa lähetettiin yhdessä vaiheessa huoneeseen katsomaan, saisiko hän meidät ulos sieltä, mutta sekään ei auttanut. Jatkoimme vielä tunnin, ulkoministeri kuvailee.

Tillersonin mukaan presidentit kävivät painokkaan ja pitkän keskustelun Venäjän epäillystä sekaantumisesta Yhdysvaltojen viime vuoden presidentinvaaleihin. Hän kertoo Trumpin ottaneen asian puheeksi heti tapaamisen alussa ja palaneensa siihen useita kertoja. Putinin kiisti Venäjän osallisuuden.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi omasta puolestaan toimittajille, että Trump "hyväksyi" Putinin kiistämisen.

– Presidentti Trump sanoi kuulleensa Putinilta selviä lausuntoja, että (syytökset vaaleihin sekaantumisesta) eivät ole totta, ja etteivät Venäjän viranomaiset sekaantuneet asioihin, ja hän hyväksyi nämä lausunnot, Lavrov kuvaili.

Tillerson jätti vastaamatta toimittajan kysymykseen, pitikö hän Lavrovin kuvausta totuudenmukaisena.

Presidenttien tapaamista varjosti monta vaikeaa kiistanaihetta. Epäillyn vaaleihin sekaantumisen lisäksi Yhdysvaltojen ja Venäjän suurvaltasuhteita hiertävät muun muassa Syyrian ja Ukrainan sodat.

Lisäksi Pohjois-Korean tuoreimman ohjustestin jälkeen Yhdysvallat on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostolta uusia pakotteita, mutta Venäjä on torjunut ne.

Tällä viikolla Putin hyökkäsi saksalaislehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Venäjään kohdistuvia pakotteita vastaan. Tämän jälkeen Trump kritisoi Venäjää epävakauttavista toimista Ukrainassa mainitsematta kuitenkaan Putinia nimeltä.