Tillerson: USA valmis neuvottelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja.

Asiaa Washingtonissa tiistaina kommentoineen Tillersonin mukaan ensimmäinen tapaaminen voitaisiin järjestää ilman ennakkoehtoja. Hänen mukaansa tapaaminen olisi hyvä järjestää, vaikka sen aikana puhuttaisiin esimerkiksi säästä.

Tillerson sanoi myös haluavansa, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat voisivat tavata kasvotusten, jotta maat voisivat miettiä, mihin suuntaan ne olisivat valmiita etenemään.

 

"Aika näyttää keskusteluiden vaikutuksen"

 

Pohjois-Koreassa vieraillut YK:n poliittisten asioiden johtaja Jeffrey Feltman kertoo Pohjois-Korean viranomaisten sanoneen hänelle, että sodan välttäminen on tärkeää. Feltman tapasi Pohjois-Korean ulkoministerin ja varaulkoministerin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa viikonloppuna.

Feltmanin mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan konkreettisesti ehdottanut keskusteluiden jatkamista. Hän kertoo kuitenkin sanoneensa Pohjois-Korealle, että hänen vierailunsa pitäisi nähdä vasta alkuna.

Feltmanin mukaan Pohjois-Korean edustajat kuuntelivat argumentteja tosissaan, mutta eivät sitoutuneet mihinkään.

– Luulen, että heidän täytyy kuitenkin pohtia sanomisiamme johtajansa kanssa, Feltman sanoo.

– Aika näyttää, mikä on keskusteluidemme vaikutus. Uskon, että olemme jättäneet oven raolleen, hän sanoo.

 

KCNA: Kim vannoo tekevänsä maastaan maailman vahvimman ydinasevaltion

 

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maan johtaja Kim Jong-un on vannonut tekevänsä Pohjois-Koreasta "maailman vahvimman ydinasevaltion". KCNA:n mukaan Kim lausui kommenttinsa tiistaina.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet. Maa teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

Korjattu aiempaa uutista: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoo tekevänsä maastaan maailman vahvimman ydinasevaltion, ei ydinvoimavaltion.