Trump: "Olen täällä kertomassa yksinkertaisen viestin"

Presidentti Donald Trumpin mukaan talouskasvu Yhdysvalloissa merkitsee myös kasvua muualla maailmassa. Davosin talousfoorumissa puhuneen Trumpin mukaan hänen linjansa "Amerikka ensin ei merkitse Amerikka yksin".

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla ei ole mitään kaupan vapauttamista vastaan, kunhan se hyödyttää kaikkia tasapuolisesti. On luonnollista, että muidenkin valtioiden johtajat ajavat ensi sijassa oman maansa etua, Trump sanoi.

Odotetussa puheessa Trump myös kehui hallintonsa veronkevennyksiä ja sääntelyn purkua. Näiden ansiosta nyt on paras aika investoida Yhdysvaltoihin, Trump sanoi.

– Olen täällä kertomassa yksinkertaisen viestin – ei ole ollut koskaan parempaa aikaa palkata, rakentaa, investoida ja kasvaa Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on avoin bisnekselle ja me olemme jälleen kilpailukykyisiä, Trump sanoi.

Ansion pörssikurssien noususta ja työllisyyden parantamisesta Trump otti muitta mutkitta oman hallintonsa ansioksi.

"Isisiltä vallattu lähes kaikki alueet"

Presidentin puhe keskittyi odotetusti pääosin kauppaan ja talouteen. Näiden aiheiden lomassa Trump vakuutti Yhdysvaltain jatkavan työtä Korean niemimaan ydinaseettomuuden puolesta ja ääriliikkeiden terrorismia vastaan. Hänen mukaansa Yhdysvaltain johtama koalitio on vallannut Isisiltä takaisin takaisin lähes 100 prosenttia sen aikanaan hallussaan pitämistä alueista Irakissa ja Syyriassa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei myöskään salli sitä, että Afganistanista muodostuisi uudestaan turvallinen pesäpaikka terroristeille.

Davosin yleisö taputti sovinnollisesti esiintyneelle Trumpille puheen lopuksi. Buuauksia kuitenkin kuultiin sen jälkeen kyselyosuudessa Trumpin moittiessa mediaa. Hänen mukaansa tiedotusvälineet kohtelivat häntä aina hyvin liikemiesaikoina, mutta vasta poliitikkona hän tajusi, kuinka "ilkeämielistä ja valheellista" lehdistö on.

Lähteenä myös AFP, BBC