Trump esittää väliaikaista suojelua laittomasti maahan tulleille vastineeksi muurirahasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tarjoaa väliaikaista suojelua noin miljoonalle laittomasti Yhdysvaltoihin tulleelle siirtolaiselle vastineeksi Meksikon rajamuurin rahoituksesta.

Valkoisessa talossa puhunut Trump antoi ehdotuksensa saadakseen maan hallinnon lamauttaneen kiistan loppumaan. Osa liittovaltion hallinnosta on ollut suljettuna jo lähes kuukauden muurikiistan takia.

Presidentti antaisi kolmen vuoden jatkoajan Daca-ohjelmalle, joka suojelee laittomasti maahan tulleita siirtolaislapsia. Lisäksi hän antaisi 300 000 karkotusta odottavalle siirtolaiselle kolmen vuoden jatkoajan oleskella maassa.

Trumpin ehdotus tuskin saa tuulta alleen, sillä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi sen ennakkotietojen pohjalta jo etukäteen. Pelosin mukaan Trump on koonnut yhteen useita aloitteita, jotka kaikki on jo aiemmin tyrmätty.

– On epätodennäköistä, että mikään näistä ehdoista menisi läpi edustajainhuoneessa ja yhdessä niillä ei ole menestymisen mahdollisuuksia, Pelosi sanoi etukäteen lähettämässään tiedotteessa.

Kiista äityi henkilökohtaiseksi

Trump vaatii edelleen 5,7 miljardin dollarin rahoitusta Meksikon rajamuurille, joka on ollut hänen keskeinen vaalilupauksensa. Demokraatit ovat toistuvasti kieltäytyneet rahoittamasta muuria.

Trumpin ehdotus sisältää myös lisärahaa "kiireelliseen humanitaariseen apuun" sekä huumeita jäljittävään teknologiaan ja rajaturvallisuuteen.

Trumpin mielestä hänen tarjoamansa myönnytykset rakentaisivat luottamusta, jonka pohjalta todellinen maahanmuuttopolitiikan uudistaminen voisi alkaa. Hän kutsui jälleen tilannetta Meksikon vastaisella rajalla uhkaksi Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

Pitkittynyt kiista on johtanut viime aikoina henkilökohtaiseen nokitteluun Trumpin ja Pelosin välillä. Lauantaina Trump sanoi Pelosin olevan "radikaalin vasemmiston täydessä kontrollissa".