Trump haluaa Euroopan maiden ottavan vastaan satoja vangittuja Isis-taistelijoita

Presidentti Donald Trump kehottaa eurooppalaisia liittolaisiaan ottamaan vastaan yli 800 vangittuna olevaa äärijärjestö Isisin taistelijaa.

Trump pyytää tviitissään Britanniaa, Ranskaa, Saksaa ja muita Euroopan liittolaisia ottamaan taistelijat ja panemaan heidän oikeuteen.

– Vaihtoehto ei ole hyvä, sillä meidän on pakko vapauttaa heidät, Trump uhkaa.

– Yhdysvallat ei halua nähdä, miten nämä Isis-taistelijat täyttävät Euroopan.

Isis-taistelijoita on jäänyt kurdijohtoisten joukkojen vangiksi sitä mukaa, kun Isisin hallitsema alue on kutistunut olemattomiin Syyriassa. Kurdijohtoisten SDF-joukkojen vankien joukossa on satoja ulkomaalaisia, joiden syytetään taistelleen Isisin riveissä. Lähtömaita on toistuvasti pyydetty ottamaan nämä vastaan, mutta läntiset lähtömaat ovat suhtautuneet kotiuttamiseen vastahakoisesti.

SDF-joukot kertoivat lauantaina, että Isis on saarrettu puolen neliökilometrin alueelle. Ilmoitusta Isisin julistaman kalifaatin lyömisestä on lupailtu lähipäivinä.

Siviilit Isisin panttivankeina 

SDF-joukkojen mukaan taistelualueella on ollut edelleen paljon siviileitä, vaikka niin sanotusta Baghouzin taskusta on viime viikkoina poistunut tuhansia ihmisiä. Joukkojen tiedottaja sanoi tänään, että Isisin taistelijat ovat sulkeneet hallussaan olevan alueen tiet ja estävät siviileitä poistumasta. Tiedottajan mukaan loukussa voi olla jopa 2 000 siviiliä.

Tietoja siviileiden ahdingosta on tullut myös toisaalta. SDF:ää tukevan Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja sanoo, että Isis-alueelta tulleet ihmiset ovat kertoneet taistelijoiden käyttävän naisia ja lapsia ihmiskilpinä.

– Pakoon päässeet siviilit ovat kertoneet, että Isis käyttää heitä ihmiskilpinä ja tappaa viattomia siviileitä pelottaakseen muita yrittämästä lähtöä, tiedottaja Sean Ryan sanoi.

Vaikka ilmoitusta kalifaatin lyömisestä odotetaan lähipäivinä Baghouzin liepeiltä, Isisiä ei suinkaan ole kokonaan juurittu. Sillä arvioidaan olevan tuhansia taistelijoita ja nukkuvia soluja, jotka ovat levittäytyneet Syyrian ja useiden muiden maiden alueelle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö onkin varoittanut, että ilman jatkuvaa terrorismin vastaista painetta Isis saattaa nousta uudelleen jopa muutamassa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.