Trump haluaa leikata Nasan tutkimuksesta – "Harppaus ajassa taaksepäin"

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump aikoo leikata maan avaruusjärjestön Nasan tutkimusmäärärahoja, koska pitää sen tekemää tutkimusta politisoituneena.

Leikkuriin joutuu Nasan maapalloa koskeva tutkimusosasto ja erityisesti sen tekemä ilmastonmuutostutkimus. Trumpin esikuntaan nimitetty Bob Walker sanoo Guardianissa, että Nasalla ei ole tarvetta "poliittisesti korrektia ympäristön seurantaa".

Hänen mukaansa Nasan budjetista entistä suurempi osa suunnataan avaruuden tutkimiseen.

– Näemme Nasan tutkimusmatkailijana syvän avaruuden tutkimuksessa. Maan tutkiminen on parempi sijoittaa laitokseen, jossa se on pääasia.

– Ilmastonmuutoksen tutkiminen on tarpeellista, mutta se on kovasti politisoitunutta, mikä on syönyt tutkijoiden työn arvostusta. Trumpin päätös perustuu pitävään tieteeseen, ei politisoituneeseen tieteeseen.

Trump kertoi presidenttikampanjansa aikana pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena, josta hän syytti muun muassa kiinalaisia. Tiistaina hän lievensi kantaansa ja myönsi tapaamisessaan New York Timesin toimittajien kanssa, että ilmastonmuutoksella ja ihmisten toiminnalla saattaa olla jotain yhteyttä.

Tutkijat pitävät suunniteltuja leikkauksia lyhytnäköisinä ja kuvailee niitä valtavaksi takaiskuksi ja harppaukseksi takaisin aikaan ennen satelliitteja.

– Maapallolla on paljon löydettävää ja on tärkeää tarkkailla Maan ilmiöitä avaruudesta käsin. Tieto maapallosta, ilmakehästä ja meristä on elintärkeää, avaruuden tutkiminen on luksusta, sanoo ilmakehän tutkija Kevin Trenberth.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.