Trump haluaa perustaa Yhdysvaltain asevoimille avaruusjoukot

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi maanantaina puolustusministeriön perustamaan avaruusjoukot. Joukoista on tarkoitus tulla asevoimien kuudes puolustushaara, ja niiden pitäisi taata Yhdysvaltain ylivoima avaruudessa.

– Täten määrään puolustusministeriön välittömästi aloittamaan tarvittavat toimet avaruusjoukkojen perustamiseksi asevoimien kuudenneksi puolustushaaraksi, Trump sanoi neuvoa-antavan kansallisen avaruusneuvoston tapaamisessa. Neuvostoa johtaa varapresidentti Mike Pence.

– Tulevaisuudessa meillä on ilmavoimat ja avaruusvoimat, erilliset mutta tasa-arvoiset, Trump sanoi.

– Kun kyse on Yhdysvaltojen puolustamisesta, ei ole tarpeeksi vain olla läsnä avaruudessa. Yhdysvalloilla täytyy olla ylivoima avaruudessa.

– Kohtalossamme maapallon ulkopuolella ei ole kyse vain kansallisesta identiteetistä vaan myös kansallisesta turvallisuudesta, Trump sanoi CNBC:n mukaan.

Kongressin säädettävä asiasta laki

Ensimmäisen kerran Trump heitti ajatuksen avaruusjoukoista jo maaliskuussa osana kansallista turvallisuusstrategiaa käsitellyttä puhettaan. Joukkojen varsinaisesta roolista ja niiden aloituksen ajankohdasta ei kerrottu yksityiskohtia. Tällä hetkellä ilmavoimat hoitaa myös avaruuteen liittyviä sotilasasioita.

Uuden puolustushaaran perustaminen olisi ensimmäinen kerta 71 vuoteen. Nuorin Yhdysvaltain puolustushaaroista on ilmavoimat, joka lisättiin joukkoon vähän toisen maailmansodan jälkeen. Neljä muuta ovat maavoimat, merijalkaväki, merivoimat ja rannikkovartiosto.

Uuden puolustushaaran perustaminen ei käy kuitenkaan vain Trumpin määräyksellä, sillä kongressin on säädettävä sitä koskeva laki. Asiasta on kiistelty kongressissa jo vuosia. Jotkut kannattavat uuden puolustushaaran perustamista, jotkut haluavat pitää tilanteen nykyisellään.

Trump antoi myös määräyksen avaruusliikenteen hallinnoinnista, jonka tarkoitus on seurata kiertoradalla olevia kohteita, jotta törmäykset muun muassa avaruusromun kanssa voitaisiin välttää.