Trump haluaa siirtää presidentinvaaleja koronan vuoksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnistui torstaina yllättämään jopa osan republikaaneista, kun hän ehdotti presidentinvaalien siirtämistä koronapandemian vuoksi. Trump kirjoitti Twitterissä, että postiäänestyksen käyttö johtaisi vilpillisiin vaaleihin, jotka nolaisivat Yhdysvallat.

–  Pitäisikö vaaleja siirtää, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla, turvallisesti ja luotettavasti, Trump kysyi.

Trumpin ehdotus on ennenkuulumaton, sillä vaaleja ei ole koskaan, ei edes sisällissodan aikana, siirretty. Lain mukaan ne on pidettävä ensimmäisenä tiistaina marraskuun 1. päivän jälkeen, joka tänä vuonna on 3. marraskuuta.

Vaalipäivän mahdolliseen muutokseen tarvittaisiin kongressin suostumus. Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, joten päivämäärää tuskin tullaan muuttamaan.

– Toivoin, ettei hän olisi ehdottanut tällaista. Mutta se ei muuta mitään. Vaalit pidetään marraskuussa, ja ne tulevat olemaan vaalit, joihin ihmiset voivat luottaa, sanoi Trumpin tukijoihin kuuluva republikaanisenaattori Marco Rubio.

"Trump tviittailkoon, vaalit pidetään"

Trump on viime aikoina ollut mielipidemittauksissa pahasti jäljessä tulevaa kilpakumppaniaan, demokraattien Joe Bideniä. Biden sanoi jo huhtikuussa uskovansa, että Trump tulee keksimään jonkin tekosyyn, jolla hän yrittää siirtää tai viivyttää vaaleja.

Demokraattien vastaus Trumpin ehdotukseen olikin odotetun kitkerä.

–  Trumpin uhkaus on epätoivoinen yritys kääntää huomio pois nykyisistä tuhoisista talousluvuista. Ne johtuvat hänen epäonnistuneesta reagoinnistaan koronavirukseen, minkä seurauksena Yhdysvaltain talous on romahtanut, sanottiin demokraattien kansallisen komitean lausunnossa.

–  Trump voi tviittailla niin paljon kuin haluaa, mutta vaaleja hän ei voi viivästyttää, ja marraskuussa äänestäjät panevat hänet vastuuseen teoistaan.

Trump vastustaa jyrkästi demokraattien suosimaa postiäänestystä, joka johtaa hänen mukaansa laajaan vaalivilppiin.

Postiäänestyksen kannattajien mukaan vilpistä ei ole näyttöä, mutta postiäänestyksen logistiikassa on vielä parannettavaa.

Postiäänestys jo nyt laajasti käytössä

Vaikka Trump on näkyvästi kampanjoinut postiäänestämistä vastaan, se on jo ennen koronaakin ollut Yhdysvalloissa varsin yleistä.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2016 noin neljännes äänistä annettiin postitse, kertoo BBC.

Aikaisemmin tässä kuussa kuusi osavaltiota – Kalifornia, Utah, Havaiji, Colorado, Oregon ja Washington – kertoivat suunnittelevansa tulevien vaalien äänestyksen järjestämistä kokonaan postiäänestyksenä.

Noin puolet Yhdysvaltojen osavaltioista sallii jo nyt äänestämisen postitse ilman erityistä syytä. Trump on toistuvasti sanonut, ettei hän vastusta postiäänestystä sellaisissa tapauksissa, joissa äänestäjä ei jostain syystä voi äänestää normaalisti ja on pyytänyt lupaa äänestää postitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

Libanonin pääministeri aikoo ehdottaa parlamenttivaalien aikaistamista –  yksi poliisi kuollut Beirutin mielenosoituksissa

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Norja suosittelee kansalaisiaan välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua – epidemia kiihtyy nyt Euroopassa, Aasiassa ja Oseaniassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.