Trump halusi puheessaan yhdistää, mutta piti kiinni omasta visiostaan – amerikkalaisen median mukaan presidentin puheessa oli myös valheita

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjapuhe on saanut ristiriitaisen vastaanoton: toisaalta presidentti tuntui aidosti haluavan yhdistää syvästi kahtiajakautunutta kansaa, mutta samalla hän piti itsepäisesti kiinni muurihankkeestaan ja haukkui käynnissä olevaa Venäjä-tutkintaa "naurettavan puolueelliseksi".

–  Puheensa aikana useasti kiihtynyt Trump oli juuri sellainen kuin hän on: kömpelö ulkopuolinen, keskeyttäjä ja presidentti, jonka vallitseva johtajuusmalli on luoda poliittisia kiistoja ja valita sen jälkeen puolensa, kiteytti CNN.

–  Vaikka puheessa korostettiin sitä, että pitää puhaltaa yhteen hiileen, se tarkoittaa Trumpille aika lailla Trumpin oman vision toteuttamista, analysoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle.

–  Toisaalta puhe liittovaltion tilasta kuitenkin pidettiin, siellä oltiin sopuisasti samassa paikassa ja puhe meni aika lailla kuten oli odotettu eli mitään suuria protesteja eli näkynyt, Aaltola jatkoi.

Kieroutuneesta johtajasta hyväksi ystäväksi

Trump vahvisti puheessaan, että hän tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin 27.–28. helmikuuta Vietnamissa. Trumpin mukaan hänellä on hyvät suhteet Kimiin, ja presidentin mukaan juuri hänen politiikkansa on estänyt Yhdysvaltoja ajautumasta sotaan Pohjois-Koreaa vastaan.

Washington Post muistutti puhetta arvioidessaan, että vain vuotta aikaisemmin samaisessa State of the Union -linjapuheessaan presidentti kutsui Kimiä "kieroutuneeksi johtajaksi" ja muistuttanut Pohjois-Korean hallinnon harjoittamasta kansalaisten sorrosta ja kidutuksista.

Trump kritisoi puheessaan Venäjää yllättävän kovaan sävyyn. Trump korosti, että Yhdysvallat vetäytyy keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta, koska Venäjä on rikkonut sitä.

–  Tässä korostettiin sitä, että Venäjä rikkoi sopimuksia ja sen takia Yhdysvallat irtisanoi ne, ja nyt Yhdysvallat keskittyy ohjusten torjuntaan ja asioihin, jotka Venäjällä varmasti huomataan. Ohjustentorjunta on se, joka Venäjää riipii aika paljon, Aaltola muistutti.

Valheita ja liioittelua

Puheen aikana koettiin myös nykyään harvinainen yhteisymmärryksen hetki, kun koko kongressi osoitti presidentille suosiota seisaaltaan. Trump onnitteli silloin puheessaan naisia siitä, että kongressissa on heitä nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

–  Ei teidän pitänyt tehdä noin, presidentti tokaisi, kun ensimmäiset demokraattinaiset nousivat ylös. Jopa presidenttiä tiukasti arvostellut edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi hymyili leveästi, vaikka oli muuten näyttänyt varsin synkältä.

New York Timesin ja CNN:n tekemässä faktantarkistuksessa puheesta löydettiin useita valheita, liioittelua ja vääristelyä. Presidentti valehteli uutiskanavan ja lehden mukaan muun muassa Lähi-idän sotiin kulutetun rahan määrästä, Yhdysvaltain talouskasvusta, sääntelyn poistamisesta ja uusien työpaikkojen määrästä.

Jokavuotinen linjapuhe on presidenteille yksi vuoden tärkeimmistä tilaisuuksista, sillä suorana televisioitavaa puhetta ovat paikalla kuulemassa sekä senaatti että edustajainhuone ja muitakin Yhdysvaltain hallinnon huomattavia henkilöitä, kuten korkeimman oikeuden tuomareita.