Trump harkitsee kansallista hätätilaa muurirahan saamiseksi – neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon avaamiseksi jatkuivat laihoin tuloksin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee kansallisen hätätilan julistamista saadakseen rahoituksen hamuamalleen Meksikon rajamuurille. Asiasta kertoo muun muassa ABC.

Trump sanoi kysyttäessä asiasta lehdistötilaisuudessa, että on harkinnut sitä ja saattaa vielä päätyä siihen.

–  Voin tehdä sen, jos haluan. Voimme julistaa kansallisen hätätilan maamme turvallisuuden takia, ehdottomasti. En ole tehnyt sitä, mutta saatan tehdä sen, Trump sanoi.

Trump ei kertonut sen enempää yksityiskohdista. Julistamalla kansallisen hätätilan Trump voisi kiertää kongressin kokonaan ja ohjata rahaa muurin rakentamiseen esimerkiksi puolustusministeriölle osoitetuista rahoista.

Yhdysvaltain hallinto on ollut osittaisen sulun tilassa joulua edeltävästä viikonlopusta lähtien. Trump haluaa muurin rakentamiseen 5,6 miljardia dollaria, mutta kongressi ei ole suostunut myöntämään rahaa. Edustajainhuone siirtyi torstaina demokraattien haltuun, ja demokraatit vastustavat muuria. Demokraattien mukaan muurista pitäisi keskustella vasta sitten, kun hallinto on saatu avattua.

Trumpin mukaan rajaturvallisuus on kansallisen turvallisuuden kannalta keskeinen asia, ja muuri täytyy tehdä kerralla eikä pienissä osissa.

 

Trump on ylpeä siitä, mitä tekee

 

Perjantaina Trump jatkoi neuvotteluja kongressin demokraattien kanssa. CNN:n lähteiden mukaan Trump ei suostunut tapaamisessa tinkimään vähääkään 5,6 miljardin dollarin vaatimuksestaan.

Trump itse sanoi, että neuvotteluissa edistyttiin roimasti ja että molemmat osapuolet pyrkivät hallinnon avaamiseen. Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi oli puheissaan varovaisempi, mutta sanoi että jotakin edistystä tapahtui.

Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer kertoi tapaamisen jälkeen Trumpin uhanneen pitää hallinnon kiinni kuukausien tai jopa yli vuoden ajan. Trump myönsi tämän, kun häneltä kysyttiin asiasta lehdistötilaisuudessa.

–  Todellakin sanoin niin. En usko että niin tapahtuu, mutta olen valmis siihen, Trump latasi.

Joulukuussa Trump sanoi televisioidussa tapaamisessa Pelosin ja Schumerin kanssa ottavansa ylpeästi sulun nimiinsä, jos sillä tavoin saadaan parannettua rajaturvallisuutta. Perjantaina Trumpilta kysyttiin, onko hän edelleen valmis ottamaan sulun omiin nimiinsä.

–  Olen erittäin ylpeä siitä, mitä teen. En kutsu sitä suluksi. Kutsun sitä sen tekemiseksi, mikä täytyy tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trump uhkasi pitää hallinnon kiinni kuukausien ajan

Trump on kutsunut kongressin tärkeimmät lainsäätäjät kokoukseen rajaturvallisuudesta