Trump haukkui Opecin ja NordStream-putken – omakehu sai salin nauramaan

Presidentti Donald Trump on YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessaan varoittanut Saksaa rakenteilla olevasta NordStream 2 -kaasuputkesta. Trumpin mukaan putken rakentaminen tekee Saksan "täysin riippuvaiseksi" Venäjästä.

Trump arvosteli kovin sanoin myös öljyntuottajamaiden järjestöä Opecia ja vaati sen jäsenmaita laskemaan öljyn hintaa. Presidentin mukaan Opec-maat "ryöstävät maailmaa" korkeilla hinnoilla.

Puheessaan Trump ilmoitti myös, että Yhdysvallat aikoo tarkastella uudelleen kansainvälistä apuaan ja sanoi, että jatkossa Yhdysvallat aikoo antaa apua vain "ystävilleen".

– Yhdysvallat on maailman suurin kansainvälisen avun antaja. Me annamme paljon muille, mutta harvat antavat meille mitään, Trump moitti.

Myös YK:n rahoituksessa pitäisi siirtyä enemmän valinnaisiin maksuihin, Trump esitti. Nykyisin YK saa noin neljänneksen rahoituksestaan Yhdysvalloilta.

Salissa naurettiin Trumpin omakehulle 

Trump keskittyi puheessaan tuttuihin aiheisiin puolustaen kauppapolitiikkaansa ja Kiinalle määrättyjä lisätulleja. Monet puheen teemoista oli selvästi suunnattu kotimaiselle yleisölle ennen marraskuun alussa pidettäviä välivaaleja.

Puheen alkuvaiheessa Trump keskittyi kehumaan Yhdysvaltojen talouskehitystä ja hallintonsa saavutuksia.

– Minun hallintoni on saanut aikaan enemmän kuin melkein mikään muu hallinto maamme historiassa, Trump julisti.

Yleiskokouksen kokoussali hörähti tässä kohtaa nauramaan.

– Tuota reaktiota en odottanut, mutta se on ihan OK, Trump sanoi hiukan hämmentyneen oloisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.