Trump heitti vuosikymmenten linjan romukoppaan – maailmaa pohtii syytä ja pelkää seurauksia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tallaa omia polkujaan myös ulkopolitiikassa. Viimeisimmällä päätöksellään hän tuli lykänneeksi melkoisen lohkareen muutenkin kiviselle rauhanpolulle Israelin ja palestiinalaisten välillä.
Keskiviikkona hän sanoi Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja nollasi samalla yhden Yhdysvaltojen Lähi-idän politiikan kulmakivistä, joka on kestänyt 70 vuotta ja 12 presidenttiä.
Jerusalemin kysymys on yksi koko Lähi-idän rauhanprosessin vaikeimmista. Kaupunki on pyhä sekä juutalaisille että arabeille, ja sekä Israel että palestiinalaiset pitävät sitä pääkaupunkinaan.
Kansainvälinen yhteisö on lähtenyt siitä, että Jerusalemista tulee jollain tavalla jaettu kaupunki kahden valtion välillä ja että osapuolten on päätettävä jaosta neuvotteluissa.
Nyt Trump teki Yhdysvalloista ainoan suurvallan, joka tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Samalla hän vakuutti, että maa on sitoutunut rauhanprosessin jatkamiseen.
–Jerusalem on kerta kaikkiaan hänen maailmankuvansa mukaan Israelin pääkaupunki, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

Yhdysvallat menetti uskottavuuttaan

Taustalla ovat Trumpin vaalikampanjan aikana antama lupaus sekä Yhdysvaltojen vaikutusvaltaiset Israel-lobbaajat.
Tutkija Mühlbergerin on kuitenkin vaikea nähdä logiikkaa, jolla toimenpide auttaisi millään tavalla rauhanneuvotteluja, vaikka Trump lupasi "tuoreen lähestymistavan".
– Voi sanoa, että tämä vain vahvistaa joitakin Yhdysvaltojen ulkopolitiikan olemassa olevia käytäntöjä, mutta maan virallinen kanta on aina puoltanut jonkinlaista kahden valtion ratkaisua, mikä tarkoittaa sitä, että Jerusalem on kahden valtion jaettu pääkaupunki.
Mühlbergerin mukaan Yhdysvallat asettuu entistä selvemmin Israelin puolelle ja menettää loputkin puolueettomasta statuksestaan, mikä on tarpeen, jos se aikoo toimia välittäjänä rauhanneuvotteluissa.
Tutkija pohdiskelee, pitäisikö rauhanneuvotteluissa tukeutua enemmän niin sanottuun Lähi-idän kvartettiin, joka muodostuu Yhdysvalloista, EU:sta, YK:sta ja Venäjästä.
Kvartetin soitto on tosin ollut melko mollivoittoista tähän asti.

Voimaa ääriajattelulla

Mühlberger huomauttaa, että Trumpin Jerusalem-päätös on omiaan tukemaan ääriajattelijoita Lähi-idässä.
– Päätös vahvistaa vääriä leirejä: islamisteja ja jihadisteja sekä heidän narratiiviaan, jonka mukaan maskit on nyt pudotettu ja Yhdysvallat on paljastanut todellisen karvansa, hän sanoo.
Palestiinalaisalueilla järjestetään mahdollisesti vaalit ensi vuonna, ja tilanteen kärjistyminen hyödyntää radikaalimpaa Hamasia maltillisemman Fatahin kustannuksella, Mühlberger ennustaa. Tämäkin olisi uusi kolaus rauhanprosessille.
Trumpin päätös sai rajua kritiikkiä etenkin arabimaista. Mühlberger huomauttaa, että vaikka jotkin arabimaat tekevätkin yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, kansalaisten on vaikea niellä päätöstä, jonka mukaan pyhä kaupunki kuuluu Israelille.
Yhdysvaltojen vastaisia mielenosoituksia on jo nähty Istanbulissa ja Jordanian Ammanissa. Palestiinalaisalueilla oli torstaina yhteenottoja ja protesteja Länsirannalla, Gazassa sekä Itä-Jerusalemissa.