Trump hyökkäsi voimakkaasti Saksaa vastaan heti Nato-kokouksen aluksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkoi Saksan tiukkaa arvostelua kameroiden edessä Brysselissä juuri ennen Naton huippukokousta.

Trumpin mukaan Saksa on täysin riippuvainen venäläisestä energiasta, mikä on huono asia Natolle, eikä sitä voi hyväksyä.

– Saksa on täysin Venäjän kontrolloima. He saavat 60–70 prosenttia energiastaan Venäjältä.

Hänen mukaansa "on surullista", että Saksa tekee ison kaasusopimuksen Venäjän kanssa, kun samaan aikaan Yhdysvaltojen pitäisi antaa turvaa eurooppalaisille.

Trump tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ennen varsinaista kokousta. Aamiaispöydässä kamerat tallensivat alun, jonka Trump käytti Saksan tylyttämiseen. Trump myös tviittasi videopätkän myöhemmin.

Yhdysvallat on ollut aiemminkin kriittinen venäläisen Gazpromin pääosin omistamalle Nord Stream -kaasuputkihankkeelle. Putki kuljettaa maakaasua Venäjältä EU:n alueelle, ja nyt putkistoa halutaan laajentaa.

– On surullista, että Saksa tekee ison kaasusopimuksen Venäjän kanssa, kun meidän on tarkoitus antaa turvaa ja Saksa menee ja antaa Venäjälle miljardeja ja miljardeja vuodessa, Trump sanoi.

– Me suojelemme Saksaa, Ranskaa, kaikkia näitä maita, ja monet näistä maista tekevät putkisopimuksen Venäjän kanssa.

Hän myös huomautti, että Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on ajamassa kaasuputkihanketta.

"Saksa tekee itsenäisiä päätöksiä" 

Saksan liittokansleri Angela Merkel antoi myöhemmin päivällä lyhyen lausunnon, jonka saattoi tulkita vastaukseksi Trumpille.

– Olen elänyt ajan, jolloin osa Saksasta oli Neuvostoliiton hallinnassa.

– Olen todella iloinen, että olemme nyt yhtenäisiä --- ja voimme siksi tehdä omia itsenäisiä päätöksiä, Merkel sanoi toimittajille ennen kokouksen alkua.

Vastuun jakaminen sotilasliiton sisällä on iso ja vaikea aihe tänään Naton huippukokouksessa. Viimeiseen asti, myös aamulla ennen kokousta, Trump toisti, ettei tilanne ole reilu amerikkalaisille veronmaksajille.

– Tämä on jatkunut vuosikymmeniä, ja useat presidentit ovat nostaneet tämän esiin, mutta he eivät tehneet asialle mitään.

Merkelin ja Trumpin odotettiin tapaavan päivän aikana myös kahden.