Trump ja Putin: Syyrian tilannetta ei ratkaista sotilaallisesti

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanovat yhteisessä julkilausumassaan, että Syyrian sotaan ei ole sotilaallista ratkaisua. Presidentit kehottivat sodan osapuolia löytämään sen sijaan ratkaisun YK:n johtamien Geneven rauhanneuvotteluiden kautta.

Kaksikko vakuuttaa, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat sitoutuneita Syyrian itsemääräämisoikeuteen ja alueelliseen koskemattomuuteen.

Presidenttien yhteinen julkilausuma hyväksyttiin Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokouksen yhteydessä, Kreml kertoo. Kaksikko kätteli ja tapasi Vietnamissa pidetyssä kokouksessa lyhyesti. Virallista tapaamista heillä ei ollut.

Presidentit myös vahvistivat sitoutumisensa äärijärjestö Isisin kukistamiseen, Kremlin verkkosivuilla julkaistussa julkilausumassa kerrotaan. Presidentit sopivat myös pitävänsä viestintäkanavat auki joukkojen turvaamiseksi taistelussa Isisiä vastaan.

Yhdysvallat ja Venäjä tukevat Syyriassa eri osapuolia, mutta kumpikin maa tähtää Isisin kukistamiseen. Julkilausuman mukaan presidentit ovat tyytyväisiä viime kuukausien voittoihin taistelukentillä Isisin karkottamiseksi.

Julkilausumassaan presidentit toteavat myös, että inhimillinen kärsimys Syyriassa on saatava vähenemään. He toivovat kaikkien YK:n jäsenmaiden pyrkivän voimakkaammin tätä kohti.