Trump kehotti Kaliforniaa haravoimaan suomalaismalliin, Twitterissä otettiin haravoinnista ilo irti

Suomalaisen metsänhoidon hyvä taso nousi sunnuntain vastaisena yönä komeasti esiin Yhdysvalloissa, kun presidentti Donald Trump kehotti Kalifornian viranomaisia ottamaan metsänhoidossa oppia Suomesta. Tosin Trump samassa yhteydessä kertoi kuulleensa presidentti Sauli Niinistöltä, että suomalaiset muun muassa haravoivat metsiään.

Metsäpalojen mahdollinen yhteys ilmastonmuutoksen aikaansaamaan kuivuuteen jäi sen sijaan sivuhuomautuksen asemaan, vaikka suomalaistutkijan mukaan ilmastonmuutoksen torjuminen olisi haravointia tehokkaampi metsäpalojen torjuntakeino.

– Globaalisti ilmastonmuutoksen torjunta on kyllä ehkä haravointia parempi keino torjua metsäpaloja, sanoi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mikko Peltoniemi.

Peltoniemen mukaan yhteys ilmastonmuutoksen ja metsäpalojen välillä on selkeä.

– Kyllähän ilmastonmuutos lisää riskiä, vaikka riippuukin hyvin paljon siitä, missä päin maapalloa ollaan. Ilmastonmuutosennusteet päiväntasaajalta keskileveysasteille ennakoivat vähenevää sadantaa, ja kun samaan aikaan lämpötilat nousevat, niin yhtälö on aika selkeä. Alueet kuivuvat, mikä lisää paloriskiä, Peltoniemi sanoo.

 

Rakenews otti ilon irti

 

Trumpin haravointikommentit alkoivat päivän mittaan elää omaa elämäänsä, ja niistä otettiin Twitterissä kaikki irti #rakenews-kampanjassa, jossa muun muassa palomiehet poseerasivat haravien kanssa.

 

Presidentti Niinistö ei Trumpille ollut haravoinnista puhunut, metsänhoidosta sen sijaan kylläkin.

– Hän oli sanonut meidän hoitavan metsämme, ”we take care of our forests”. Ihan haravoinnista ei siis ollut puhe, kertoi presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen sähköpostitse STT:lle.

 

– Metsäpaloista oli puhetta senkin takia, että Suomen arktiseen ohjelmaan sisältyy metsäpalojen torjunta, kuivuushan on ongelma myös pohjoisissa metsissä. Metsäpalot tuottavat mustaa hiiltä, eli nokea, jonka torjuntaa presidentti Niinistö on Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden puitteissa ajanut, Makkonen jatkoi.

 

 

Trump ei ollut täysin metsässä

 

Täysin hakoteillä Trump ei kuitenkaan kommenteissaan ollut.

– Ei se mikään itsestäänselvyys ole, ettei meillä pala, vaan kyllähän siihen syitä löytyy, vahvistaa metsäjohtaja Anna Rakemaa Metsäkeskuksesta STT:lle.

Rakemaan mukaan näitä syitä ovat muun muassa vaihteleva metsänkuva, tiheä metsäautotieverkosto ja suuri vapaapalokuntien määrä. Trumpin mainostama risukkojen poistokaan ei ole meillä täysin turhaa.

– Metsänhoidollisesti on tärkeää katsoa, että metsä pysyy hyvässä kasvukunnossa, eikä sinne pääse hirvittävästi kertymään paloainesta. Meillähän ei juuri sellaista puuainesta ole, joka helposti lähtisi palamaan. Jos nyt jotakin suuria kasoja jää, niin ne voivat palaa, mutta sellaista helposti palavaa risukkoa kuin Kalifornian eukalyptusmetsissä on, ei meiltä löydy, Rakemaa sanoo.

Sen sijaan ilmaston lämpeneminen saattaa Rakemaan mukaan vaikuttaa tulevaisuudessa metsäpaloihin Suomessa.

– Meillähän korjuu on ympärivuotista. Esimerkiksi pitkän sateettoman kauden jälkeen metsätyökoneen telaketjusta tullut kipinä voi sytyttää palon, Rakemaa listaa.

Kalifornian paloissa oli sunnuntaihin mennessä kuollut vajaat 80 ihmistä ja yli 1 200 oli kateissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65  000 uutta tartuntaa

Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi

New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Koronakuolemat ovat laskussa Ruotsissa, mutta kansanterveysviranomaiset pitävät virusta yhä uhkana

Uudet todisteet: George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli 20 kertaa, ettei saa henkeä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.