Trump kertoo tänään kantansa Pariisin ilmastosopimukseen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo kantansa Pariisin ilmastosopimukseen tänään Washingtonissa. Hän ilmoitti asiasta Twitterissä.

Trumpin on määrä kertoa päätöksestään paikallista aikaa kello kolmelta iltapäivällä eli kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Mediatietojen mukaan USA on jättämässä sopimuksen

Amerikkalaismedia kertoi eilen, että Yhdysvallat olisi jättämässä Pariisin ilmastosopimuksen vain alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun se saatiin aikaan.

Asiasta muun muassa uutisoineille Axios-verkkomedialle ja CNN:lle asiasta kertoi kaksi nimettömänä pysytellyttä lähdettä. Niiden mukaan ilmastosopimuksesta irtautumisen yksityiskohtia pohditaan työryhmässä, johon kuuluu muun muassa Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt.

Axiosin mukaan ryhmä pohtii, lähtisikö Yhdysvallat sopimuksesta virallisen kolme vuotta kestävän prosessin kautta vai irtautumalla YK:n ilmastonmuutossopimuksesta, mikä olisi nopeampi ja äärimmäisempi tapa.

Sikäli kuin Yhdysvaltojen ero Pariisin sopimuksesta toteutuu, sitä voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle, johon kuuluvat muun muassa Pruitt ja päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Tappiolle ovat jäämässä muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner.

Myös monet jättiyhtiöt kuten BP, Google ja Microsoft ovat vaatineet Trumpia pitämään Yhdysvallat sopimuksessa.

Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell.

USA:n hiilidioksidipäästöt Kiinan jälkeen suurimmat

Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Edellisen presidentin Barack Obaman allekirjoittama Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltojen jättäytyminen pois sovusta kiihdyttäisi ilmastonmuutosta, mutta ei romuttaisi sopimusta.

Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.