Trump kohahdutti: Kiina kehotti Yhdysvaltoja varovaisuuteen

Kiina toimitti Yhdysvaltojen ulkoministeriölle lauantaina virallisen valituksen tulevan presidentin Donald Trumpin ja Taiwanin presidentin puhelinkeskustelusta.

BBC:n mukaan Kiina kehotti Yhdysvaltoja käsittelemään Taiwan-kysymystä varovasti, jotta Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet eivät kärsisi.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan. Trump kohautti perjantaina kertomalla Twitterissä, että Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen oli soittanut hänelle onnitellakseen häntä vaalivoitosta.

Trumpin edustajien mukaan Trump ja Tsai keskustelivat Yhdysvaltojen ja Taiwanin läheisistä suhteista. Trump myös onnitteli puolestaan Tsaita presidentinvaalivoitosta aiemmin tänä vuonna.

"Taiwanin temppuilua"

Puhelinkeskustelusta nousi kohu, koska Yhdysvalloilla ei ole ollut diplomaattisuhteita Taiwaniin sitten vuoden 1979. Tuolloin Yhdysvallat tunnusti Kiinan kansantasavallan hallituksen "yhden Kiinan" ainoaksi hallitukseksi.

Yhdysvallat on tosin senkin jälkeen pitänyt yllä kiinteitä ja lämpimiä – mutta epävirallisia – suhteita Taiwaniin.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kuittasi Trumpin ja Tsain puhelun tuoreeltaan Taiwanin temppuiluna.

– En usko, että se muuttaa yhden Kiinan politiikkaa, jota Yhdysvaltojen hallinnot ovat noudattaneet vuosia. Se on Kiinan ja Yhdysvaltain terveiden suhteiden kulmakivi, Wang sanoi useiden medioiden mukaan.

Trump vastasi kritiikkiin jälleen tviittamalla.

– Mielenkiintoista, että Yhdysvallat myy Taiwaniin miljardeilla dollareilla sotilaskalustoa, mutta minun ei pitäisi ottaa vastaan onnittelusoittoa, Trump tviittasi.

Suhteet Manner-Kiinan ja Taiwanin välillä kylmenivät tuntuvasti tammikuun jälkeen, kun Tsai valittiin presidentiksi. Tsai on sanonut haluavansa säilyttää rauhanomaiset suhteet Kiinaan, mutta ei ole tukenut yhden Kiinan käsitettä.