Trump lähti kimmastuneena neuvotteluista demokraattien kanssa: "Hän sanoi EI, minä sanoin hei, hei"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syöksyi kimmastuneensa ulos demokraattipuolueen edustajien kanssa käydyistä neuvotteluista.

Kiukustunut Trump luonnehti neuvotteluja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumerin ja demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin kanssa ajanhukaksi.

– Kysyin, mitä tapahtuu seuraavan 30 päivän aikana, jos avaan asiat nopeasti, hyväksyttekö rajaturvallisuusesityksen, johon kuuluu muuri tai teräsaita? Nancy (Pelosi) sanoi EI. Minä sanoin hei hei, mikään muu ei toimi! presidentti tviittasi.

Tapaamisessa olleet demokraatit syyttivät Trumpia välinpitämättömästä suhtautumisesta liittovaltion kärsiviin työntekijöihin. Heidän mukaansa Trump ei edes yritä neuvotella, vaikka hallinnon sulku vain jatkuu ja jatkuu.

–  Valitettavasti presidentti vain nousi ylös ja käveli ulos, Schumer sanoi tapaamisen jälkeen.

Schumerin mukaan he saivat taas nähdä Trumpin kiukunpuuskan, koska tämä ei saanut tahtoaan läpi.

 

CNN:n lähteen mukaan demokraatit pyysivät Trumpia toistuvasti avaamaan hallinnon ja saamaan sovun rajaturvallisuusriidassa. Lähteen mukaan presidentti oli kuitenkin haluton kunnollisiin neuvotteluihin.

Lähteen mukaan Schumer oli kysynyt Trumpilta, miksi tämä ei avaa hallintoa ja lopeta ihmisten satuttamista.

–  Koska sitten et anna minulle sitä, mitä minä haluan, Trump oli lähteen mukaan sanonut.

Pelosi kuvasi Trumpin olevan tunteeton niitä liittovaltion työntekijöitä kohtaan, jotka hallinnon sulun aikana menettävät palkkansa. Hänen mukaansa se viittaa Trumpin omaan etuoikeutettuun asemaan.

–  Hän ajattelee, että he voivat kysyä rahaa isältään, mutta he eivät voi, Pelosi sanoi.

 

"Trump toi kaikille vähän karkkia"

 

Varapresidentti Mike Pencen mukaan Trump oli sanonut demokraateille hyvästit sen jälkeen, kun Pelosi oli kieltäytynyt Trumpin muurivaatimuksista. Pencen mukaan Trump vain teki selväksi, ettei sulku lopu ennen muuriin liittyviä toimenpiteitä.

Edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy oli eri mieltä demokraattien kuvailuiden kanssa. Hän huomautti, että Trump toi kaikille jopa vähän karkkia.

CNN:n asiasta perillä olevan lähteen mukaan tarjolla oli ainakin yksi Butterfingers-patukka, Baby Ruth -patukoita sekä M&M-karkkeja.

Demokraattijohtaja Chuchk Schumerin pitää valitettavana sitä, että Trump vain käveli ulos tapaamisesta. Kuva: Saul Loeb
 

 

Hallinnon sulku takia palkatta noin 800 000 liittovaltion työntekijää

 

Trump haluaa 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen, koska näin hänen mielestään estetään laittomasti maahan pyrkivien, huumekauppiaiden ja ihmissalakuljettajien tulo Yhdysvaltoihin.

Demokraattien mielestä muurilla on vain vähäinen vaikutus todellisiin rajaongelmiin. Demokraatit katsovat, että Trumpin tiukka lähestyminen on sen sijaan luonut humanitaarisen kriisin.

Trump on uhitellut julistavansa kansallisen hätätilan, jos hän ei saa tahtoaan muurin rahoituksesta läpi. Kansallisen hätätilan julistamisen myötä Trump voisi suunnata rahaa muurin rakentamiseen ilman kongressin hyväksyntää.

Trumpin mukaan hänellä on "täysi oikeus" hätätilan julistamiseen. Hän sanoi kuitenkin pitävänsä parempana, että rahoituksesta päästäisiin sopuun lainsäätäjien kanssa.

– Kynnykseni (kansallisen hätätilan julistamiseen) on se, jos en pääse sopimukseen ihmisten kanssa, jotka eivät ole järkeviä, Trump sanoi.

Kiista rajamuurin rakentamisesta ja rahoittamisesta on johtanut Yhdysvaltojen hallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Hallinnon osittaisen sulun takia noin 800 000 liittovaltion työntekijää ja urakoitsijaa ovat olleet palkatta lähes kolme viikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.