Trump loukkaantui Tanskan pääministerin Grönlanti-puheista: Meitä ei kohdella näin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Tanskan pääministerin Grönlanti-kommentin olleen "häijy" ja "sopimaton". Tanskan pääministeri Mette Frederiksen totesi aiemmin, että Trumpin haave ostaa Tanskalle kuuluva Grönlanti on "absurdi".

Trumpin mukaan Frederiksenin kommentti oli sanottu todella häijyllä ja sarkastisella tavalla.

Trump päätti eilen perua syyskuulle suunnitellun Tanskan-vierailunsa. Perumisen syynä oli se, ettei Tanska ollut kiinnostunut keskustelemaan Grönlannin myymisestä.

–  Hän (Frederiksen) ei puhu minulle, hän puhuu Yhdysvalloille, Trump sanoi ja uhosi toimittajille, että Yhdysvaltoja ei enää voi kohdella samalla tavalla kuin hänen edeltäjänsä Barack Obaman aikana.

Trump kuitenkin sanoi, että Tanskan vierailu järjestetään myöhemmin. Hän ei tarkentanut ajankohtaa.

Tanskassa presidentin tuittuilua ei katsottu hyvällä. Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa ärsyyntynyt ja yllättynyt Trumpin vierailun lykkääntymisestä. Hän kuitenkin korosti, etteivät maiden suhteet ole kriisissä.

Myös muut poliitikot kommentoivat perumista kärkkäästi.

– Herra presidentti. Olet päättänyt lykätä Tanskan-vierailuasi. Mikset vain peruisi? Meillä on kiire muiden asioiden kanssa, Tanskan kansanpuolueen varapuheenjohtaja Sören Espersen kirjoitti Twitterissä.

'Häijy' on presidentin haukkupankin vakiosana

Trump on käyttänyt häijy-sanaa kuvaillessaan monia naispoliitikkoja ja vallassa olevia henkilöitä. CNN:n mukaan Trump kutsui edustajainhuoneen demokraattipuhemiestä Nancy Pelosia "häijyksi, kostonhaluiseksi ja kamalaksi henkilöksi" haastattelussa Normandian maihinnousun vuosipäivässä.

Myös Sussexin herttuatar Meghan Markle on saanut saman leiman.

–  En tiennyt, että hän on häijy, Trump totesi brittitoimittajille kommentoidessaan Marklen aiempia lausuntoja presidentistä. Myöhemmin Trump korjasi tarkoittaneensa, että Marklen kommentit olivat häijyjä, ei Markle itse.

Häijyksi Trump on kuvaillut myös vuoden 2016 presidentinvaaleissa häntä vastaan kisannutta Hillary Clintonia ja ensi vuoden vaaleihin demokraattien ehdokkaaksi pyrkiviä senaattoreita Kamala Harrisia ja Elizabeth Warrenia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla pitkiä jonoja, oppositiota syytetään "järjestäytyneestä provokaatiosta"

Moottoripyörällä liikkuneet asemiehet tappoivat Nigerissä kuuden ranskalaisturistin ja kahden paikallisen seurueen

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Libanonin protestoijat vannovat, ettei kiukku laannu nopeasti – pääministeri lupailee parlamenttivaalien aikaistamista

Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista

Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä

WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä – Microsoft edelleen kärkikosija

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla näkyy valkoisia rannenauhoja ja kasvomaskeja – tulos on silti todennäköisesti jo ennalta selvä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.