Trump lupasi edullisen Meksikon-muurin ja vetäytyi golfkentälle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toppuutteli lauantaina mediassa kiertäneitä tietoja, joiden mukaan Meksikon rajalle kaavaillun muurin hinnasta tulisi huomattavasti aiemmin kerrottua korkeampi.

Tiedotusvälineet siteerasivat kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön raporttia, jonka mukaan Trumpin lupaaman muurin rakentaminen kestäisi kolme vuotta ja sen hinta voisi nousta jopa 20 miljardiin euroon. Edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan on puhunut aiemmin enintään noin 14 miljardin euron kustannuksista.

Trump kirjoitti Twitteriin, ettei ole vielä käynyt muurista neuvotteluja, mutta vakuutti, että muurin hinta tulee alas. Hän vertasi asiaa muun muassa hävittäjähankintoihin, joiden hinnanalennuksesta hän on ottanut kunnian, vaikka suurin osa alennuksista oli suunnitteilla jo ennen Trumpin sekaantumista asiaan.

– Hinta tulee REILUSTI ALAS, presidentti lupasi tapansa mukaan Twitterissä isoin kirjaimin.

Muuten Trump vietti lauantain golfkentällä Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa. He matkustivat presidentin tilalle Floridaan ja pelasivat kierroksen presidentin omalla golfklubilla. Puolisot tutustuivat sillä välin japanilaisen kulttuurin museoon ja bonsai-näyttelyyn.

 

"Ei valitusta korkeimpaan oikeuteen"

 

Trump kommentoi aiemmin maahantuloa rajoittavasta asetuksestaan syntynyttä kiistaa. Trump sanoi harkitsevansa kokonaan uuden asetuksen antamista, mutta aikaisintaan ensi viikolla.

Hän painotti, että turvallisuussyyt saattavat vaatia maahantulon ehtoihin nopeampaa reagointia kuin "lakikanavat" sallivat.

– Olen saanut tietää presidentiksi tuloni jälkeen erittäin suurista uhkista maallemme.

Trump sanoi myös, ettei aio toistaiseksi valittaa korkeimpaan oikeuteen aiemmin antamansa maahantulokiellon jäädytyksestä. Valkoinen talo selvittää nyt muita vaihtoehtoja kiistanalaisen päätöksen pelastamiseksi.

Trump määräsi presidentin asetuksella maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille ja pakolaisille. Washingtonin osavaltion aluetuomari kuitenkin jäädytti kiellon, ja valitustuomioistuin piti aluetuomarin päätöksen voimassa.

Trump aikoo esitellä uusia turvallisuustoimia alkavalla viikolla. Hän vakuutti, ettei epäile voittoaan oikeustaistelussa maahantulokiellosta.