Trumpin henkistä tilaa ei arvioida

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käy tänään presidentin vuosittaisessa terveystarkastuksessa washingtonilaisessa sotilassairaalassa. Presidentin lehdistöpäällikkö Sarah Sanders sanoi viime viikolla, että Valkoinen talo aikoo tiedottaa presidentin lääkärintarkastuksen tuloksista sen jälkeen, kun kaikki tutkimukset on tehty.

Valkoisen talon mukaan Trumpin henkistä tilaa ei arvioida presidentin terveystarkastuksessa.

Trumpin käyttäytyminen ja mielenterveys ovat herättäneet laajaa keskustelua, myös Yhdysvaltain ulkopuolella.

Yhdysvaltalaismedia kertoi viime viikolla, että useat Yhdysvaltain kongressin jäsenistä saivat noin kuukausi sitten asiantuntija-arvion presidentin mielenterveydestä. Arvio liittyy huoleen siitä, onko presidentti kyvykäs hoitamaan vastuullista tehtäväänsä vai onko hänen toimintansa jo vaaraksi maan turvallisuudelle.

Yhdysvaltain perustuslaki antaa periaatteessa mahdollisuuden erottaa presidentti kesken virkakauden, joskin kynnys siihen on erittäin korkea. Erottamisen voi tehdä kongressi määrätyin edellytyksin ja toimin. Toinen mahdollisuus liittyy perustuslain lisäykseen 25, jonka perusteella varapresidentillä ja maan hallituksella on mahdollisuus todeta presidentin olevan kyvytön tehtäväänsä.