Trump ohjeisti hallintoaan lisäämään Iran-pakotteita "merkittävästi" –  Saudi-Arabian mukaan Iran sponsoroi viikonlopun iskua

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ohjeistanut hallintoaan lisäämään pakotteita Irania vastaan. Trump kertoi keskiviikkona Twitterissä ohjeistaneensa valtiovarainministeriä lisäämään pakotteita merkittävästi.

Iranin ulkoministeri reagoi pakotteisiin keskiviikkona sanomalla, että Yhdysvallat kohdistaa hyökkäyksensä siviileihin.

Yhdysvaltojen mukaan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen takana oli Iran. Iran on kiistänyt syyllisyytensä ja kieltäytynyt neuvottelemasta Yhdysvaltojen kanssa.

Saudi-Arabiasta on kiistatonta, että Iran sponsoroi iskuja. Maan puolustusministeriön edustajan mukaan iskut olivat lähtöisin pohjoisesta. Iskujen tarkasta laukaisupaikasta ei ole vielä päästy selvyyteen.

Saudi-Arabiasta kerrottiin, että iskussa käytettiin 18:aa lennokkia ja kahdeksaa risteilyohjusta,

Iskut Saudi-Arabian öljyntuotantoon nostivat öljyn hintaa korkeammalle, mutta tiistaina pahin piikki oli jo jonkin verran tasaantunut. Saudi-Arabia kertoi, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle syyskuun loppuun mennessä.

Pompeo Saudi-Arabiassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkusti Saudi-Arabiaan keskustellakseen siitä, miten Yhdysvallat reagoi Saudi-Arabiaan tehtyihin iskuihin.

Pompeon mukaan isku Saudi-Arabiaan oli sotatoimi.

–  Tämä oli iranilainen isku, Pompeo sanoi toimittajille Jeddassa keskiviikkona.

Hän myös sanoi, että ei ole olemassa todisteita siitä, että iskut olisi tehty Irakista, mitä on myös spekuloitu.

Britannian pääministerin kansliasta sen sijaan kerrottiin, että Trump ja Britannian pääministeri Boris Johnson ovat keskustelleet diplomaattisesta vastauksesta Saudi-Arabiaan kohdistuneeseen iskuun.

Yhdysvallat vetäisi YK:n turvaneuvoston mukaan

Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat toivoo YK:n turvallisuusneuvoston ottavan iskut asialistalleen. Asiasta kertoi toimittajille korkeassa asemassa oleva yhdysvaltalaisvirkamies, joka halusi pysytellä nimettömänä.

–  Me koemme, että turvallisuusneuvostolla on roolinsa tässä, virkamies kertoi toimittajille.

–  Saudi-Arabiaa vastaan on hyökätty, ja tällä on globaaleja seurauksia. YK:n turvallisuusneuvosto perustettiin käsittelemään uhkia kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle, ja tämä hyökkäys täyttää nämä kriteerit, hän sanoi.

AFP:n siteeraama virkamies ei tarkentanut, millaisia toimia turvallisuusneuvostolta toivotaan, mutta neuvostossa voi olla vastassa huomattavaa vastustusta. Sekä Venäjä että Kiina ovat suhtautuneet kriittisesti Trumpin Iran-pakotteisiin.

Kumpikin maa istuu turvallisuusneuvostossa, ja niillä on veto-oikeus neuvoston sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.