Trump otti taas kantaa Venäjän vaalikäpelöintiin – "Tuen tiedusteluvirastojamme"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kommentoinut Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Asiaa toimittajille Hanoissa kommentoinut Trump sanoi uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kokee, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin.

Trump sanoi kuitenkin myös tukevansa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia. Viranomaiset ovat tulleet siihen lopputulokseen, että Venäjä sekaantui vaaleihin.

Trumpin uusista kommenteista uutisoi muun muassa CNN.

Aiemmin Trump sanoi uskovansa Putinia, joka vakuutti, ettei Venäjä sekaantunut vaaleihin. Presidentit tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei hän halunnut aloittaa aiheesta julkista kinaa Putinin kanssa.

– En katso, että alkaisin riidellä jonkun kanssa, kun joka puolella on toimittajia ja kamerat nauhoittamassa ja näkemässä keskustelujamme, Trump kommentoi CNN:n mukaan.

Trumpin ja Putinin tapaamiset tosin eivät olleet julkisia, eivätkä toimittajat nähneet kaksikon keskusteluita, CNN kertoo. 

Trumpin mukaan Kiina luvannut tiukentaa Pohjois-Korea-pakotteita 

Aiemmin tänään Trump myös sanoi, että Kiinan presidentti Xi Jinping on luvannut tiukentaa Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita. Aasian-virkamatkallaan oleva Trump kertoi asiasta Twitterissä tarkentamatta yksityiskohtia.

Trump käsitteli Pohjois-Koreaa myös toisessa tviitissään, jossa hän ihmetteli, miksi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un loukkaa häntä kutsumalla häntä vanhaksi. Trump piikitteli tviitissään, ettei ikinä kutsuisi Kimiä lyhyeksi ja lihavaksi.

– Noh, yritin kovasti olla hänen ystävänsä – ehkä jonain päivänä se tapahtuu, Trump jatkoi.

Trump kommentoi Twitterissä myös tapaamistaan Putinin kanssa.

– Tapasin presidentti Putinin, joka oli Apec-tapaamisessa. Hyvää keskustelua Syyriasta. Toivon hänen Kiinan ohella auttavan vaarallisen Pohjois-Korean kriisin ratkaisemisessa. Edistymme, Trump kirjoitti.

Pohjois-Korean ensireaktio Trumpin Aasian-kiertueeseen: "Sodanlietsoja" 

Pohjois-Korea julkaisi eilen ensimmäisen julkisen kannanottonsa Trumpin Aasian-kiertueeseen, jonka yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut Pohjois-Korea ja sen aiheuttama ydinaseuhka. Pohjois-Korean mukaan Trump on sodanlietsoja, joka vain vahvistaa Pohjois-Korean halua saavuttaa ydinasetavoitteensa, viestitti Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan.

– Trumpin kaltaisen vanhan hullun huolimattomat huomautukset eivät tule ikinä pelottamaan meitä, ministeriöstä sanottiin.

Trump kommentoi Hanoin tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean uhkaa sanomalla, että tavoitteena on edistys, ei provosointi.

– Tarkoitan, että meitä on provosoitu. Maailmaa on provosoitu, Trump täsmensi ja jatkoi, että sodan asemesta tavoitteena on pyrkimys rauhaan Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korea ja Trump ovat jatkaneet sanasotaansa jo pidemmän aikaa.

Vietnamin presidentti Tran Dai Quang sanoi tiedotustilaisuudessa Vietnamin tukevan tavoitteita, joilla Pohjois-Korea saataisiin luopumaan ydinaseistaan.

– Vietnam on sitoutunut tutkimaan tarkoin kaikki mahdolliset YK:n turvallisuusneuvoston ratkaisut, ja me kannatamme ydinaseiden poistamista Korean niemimaalta.

Trump on käynyt Aasian-kiertueellaan jo Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Vietnamista Trump suuntaa tänään Filippiineille, jonne hänen maratonmatkansa päättyy.