Trump päätti siirtää lähetystön Jerusalemiin, harkitsee tunnustavansa sen Israelin pääkaupungiksi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saattaa antaa kohta tiedotteen, jossa hän tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja ilmoittaa päättäneensä siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön kaupunkiin. Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset virkamiehet uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump sanoi hieman aiemmin puhelimessa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle, että hän aikoo siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Palestiinalaishallinto ja Jordanian kuningashuone kertoivat asiasta tiedotteessa.

Abbas vastasi sanomalla, että päätös vaarantaisi Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Kuningas Abdullah varoitti Trumpia tekemästä päätöksiä, jotka estäisivät luomasta palestiinalaisvaltion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalemissa.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

 

EU:lta viime hetken vetoomus

 

Trumpin suunnitelmat lähetystön siirtämisestä ovat herättäneet laajaa vastustusta. Kriitikkojen mukaan päätös suututtaisi muslimit ja vaarantaisi rauhanpyrkimykset Lähi-idässä.

EU-maat vetosivat tiistaina Yhdysvaltoihin, jotta maa ei horjuttaisi Palestiinan ja Israelin herkkää rauhanprosessia. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ja EU-maiden ulkoministerit tapasivat tiistaina Brysselissä.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vetosi Yhdysvaltoihin, jotta maa antaisi Jerusalemin aseman hahmottua neuvotteluiden kautta.

 

Kriisin keskeinen kysymys

 

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä, sillä kumpikin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Aiemmat rauhansuunnitelmat ovat kariutuneet keskusteluun siitä, pitäisikö kaupunki jakaa ja miten se jaettaisiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tänään Trumpia lausumalla, että muslimeille Jerusalemin asema on "punainen linja". Erdoganin mukaan Trumpin päätös voisi johtaa siihen, että Turkki katkaisee välit Israeliin. Myös Arabiliiton mukaan seuraukset olisivat kielteiset paitsi palestiinalaisille myös laajemmin arabeille ja muslimeille.

Trump on aiemmin sanonut haluavansa käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajan mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi tuhoaisi pyrkimyksen.

EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan Jerusalemin asema täytyy ratkaista neuvottelemalla.