Trump saattaa kumota transsukupuolisten opiskelijoiden oikeuden valita vessansa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump saattaa kumota ohjeistuksen, jonka mukaan transsukupuolisilla opiskelijoilla on oikeus käyttää vessoja ja pukuhuoneita sen mukaan, miten he itse määrittävät sukupuolensa.

Julkisia kouluja koskeva ohjeistus annettiin edeltävän presidentin Barack Obaman hallintokaudella. Sen mukaan transsukupuolisten opiskelijoiden estäminen käyttää valitsemaansa vessaa rikkoo syrjintälakia. Ohjeistuksen mukaan koulut voivat esimerkiksi menettää valtion avun, jos linjausta ei noudateta.

Valkoisen talon mukaan opetus- ja oikeusministeriöt antavat asiasta pian uuden ohjeistuksen. Valkoinen talo vihjasi, että ohjeistus eroaisi Obaman hallinnon antamasta.

Asiasta alkuviikosta lähteidensä perusteella kertoneen Washington Bladen mukaan vasta noin kuukausi sitten Valkoinen talo oli julkaissut tiedotteen, jonka mukaan Trump kunnioittaisi ja tukisi homo- ja biseksuaalien sekä transsukupuolisten oikeuksia.

Ohjeistus herätti vastustusta

Obaman hallinto antoi ohjeistuksen liittyen transsukupuolisten oikeuksiin viime vuoden keväällä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ylistivät Obaman hallinnon linjausta, mutta ohjeistus sai kipakan vastaanoton etenkin republikaanivoittoisissa osavaltioissa.

Yli kymmenen osavaltiota haastoi Obaman hallinnon oikeuteen määräyksestä. Oikeusjutun takana olevat osavaltiot sanoivat, että presidentti ylitti oikeutensa. Niiden mukaan määräys vaarantaa lasten turvallisuuden sekä ihmisten oikeuden yksityisyyteen ylipäänsä. Joidenkin konservatiivien mukaan ohjeistus oli julkeaa paikallisten koulujen asioihin puuttumista ja toimeenpanovallan väärinkäyttöä.

Puolestaan Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi tiistaina, ettei liittovaltion hallituksen kuuluisi sekaantua asiaan, vaan kyseessä on osavaltioiden oma asia.

Ohjeistus sai alkunsa, kun Pohjois-Carolina hyväksyi viime vuonna lain, jonka mukaan transsukupuolisten tulee käyttää syntymätodistukseensa kirjatun sukupuolen mukaisia wc- ja suihkutiloja. Vastustajat syyttivät lain syrjivän transsukupuolisia, kun taas puolustajat uskoivat sen suojelevan pikkutyttöjä ja naisia seksuaaliselta häirinnältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.