Trump sanookin puhuneensa väärin Helsingin huippukokouksessa – syytöksiä sataa republikaaneja myöten

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän hyväksyy tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja että hänellä on täysi luottamus maansa tiedusteluelimiin. Trump sanoo antavansa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnalle täyden tukensa.

Trump on kommentoinut asiaa ensi kertaa julkisesti palattuaan Yhdysvaltoihin Helsingin huippukokouksesta. Hän on saanut kotimaassa runsaasti kritiikkiä puheistaan Helsingissä, jossa hän piti yhteisen tiedotustilaisuuden Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Useat amerikkalaisviestimet välittivät Trumpin tämäniltaisen esiintymisen suorana.

Trumpin sanat sekaisin

Trump myös sanoi puhuneensa väärin Venäjän osallisuudesta. Hän kertoi halunneensa sanoa, ettei näe syytä sille, miksi vaaleihin sekaantunut taho ei olisi Venäjä, mutta ettei sekaantuminen vaikuttanut vaalien lopputulokseen. Trump vakuuttaa, ettei hänen vaalikampanjallaan ollut salaista yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa.

Trump sanoi aiemmin Twitterissä, että hänen mielestään presidenttien tapaaminen oli onnistunut ja että media on antanut siitä vääristyneen kuvan.

Syytti aluksi uutisointia

Trump puolustautui tiistaina Twitterissä Helsingin tapaamisesta saamaltaan kritiikiltä. Presidentti sanoi pitävänsä median raportointityyliä kohtaamisesta surullisena ja kirjoitti, että "valeuutiset ovat tulossa hulluksi". Hän kuvaili tapaamista Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa jopa paremmaksi kuin mahtavaksi luonnehtimaansa kokousta Nato-maiden kanssa.

 

Yhdysvalloissa kritisoitiin rajusti presidentin esiintymistä Helsingin lehdistötilaisuudessa. Trump sanoi Putinin kiistäneen vahvasti Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja ettei ole syytä uskoa niin tapahtuneen. Trump näytti siten uskovan enemmän Venäjän presidenttiä kuin oman maansa tiedusteluviranomaisia. Esimerkiksi CIA:n entinen johtaja John Brennan kutsui Twitterissä Trumpin toimia maanpetokselliseksi.

 

Piikittelyä demokraattien taholta

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa demokraattien ehdokkaana Trumpia vastaan kamppaillut Hillary Clinton sanoi tietävänsä nyt, kenen joukkueessa Trump on. Ennen tapaamista Clinton julkaisi tviitin, jossa hän kehui jalkapallon miesten MM-kisoja. Samalla Clinton myös kirjoitti esittävänsä Putinin tapaavalle Trumpille kysymyksen siitä, tietääkö presidentti, kummassa joukkueessa hän pelaa. Tapaamisen jälkeen Clinton tviittasi, että kysymykseen on saatu vastaus.

Myös Yhdysvaltain entisen presidentti Barack Obaman tiistaisessa puheessa nähtiin piikkejä Trumpia kohtaan. Obama osallistui Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan muistoksi järjestettyyn tilaisuuteen Johannesburgissa ja varoitti puheessaan "oudoista ja epävarmoista" ajoista. Lisäksi hän sanoi "pelon ja kaunan politiikan" leviävän ympäri maailman.

Tukea harvoilta republikaaneilta

Trumpia ryöpyttivät myös useat huomattavat republikaanit. Senaattori Bob Corker sanoi, että Trumpin kommentit saivat Yhdysvallat näyttämään heittopussilta, ja senaattori John McCain nimitti Helsingin huippukokousta tiedotteessa traagiseksi virheeksi.

Entinen edustajainhuoneen puhemies, republikaanivaikuttaja Newt Gingrich puolestaan kuvasi tapahtunutta Trumpin presidenttikauden vakavimmaksi virheeksi. Jopa presidentin luottokanava Fox News moitti Trumpia. Uutisankkuri Abby Huntsman tviittasi, ettei yksikään neuvottelu ole sen arvoinen, että oman kansan ja maan voisi heittää bussin alle.

 

Harvoja Trumpia tukevia kommentteja kuultiin hänen ystäväpiiriinsä kuuluvalta konservatiiviselta radiopersoonalta Sean Hannitylta ja republikaanisenaattori Rand Paulilta, jonka mukaan presidenttien tapaaminen oli hyvä asia. Trump myöhemmin kiitteli Paulia Twitterissä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Presidentti Niinistö palasi Facebookissa huippukokoustunnelmiin – lue presidentin kirjoitus tästä

Obama varoitti Mandelan muistopuheessaan "oudoista ja epävarmoista ajoista"

Presidentinlinnasta poistettu toimittaja vietti illan putkassa ja syyttää poliisia rajusta kohtelusta

Kuvaajat nappasivat otoksen Putinin muistiinpanoista – sivulla mainittiin muun muassa Ukraina ja Syyria

Huipputapaaminen tuskin vaikuttaa pysyvästi Putinin suosioon Venäjällä

Sipilä arvioi kokouslaskun kohoavan 10 miljoonaan euroon

Huipputapaamisen lyttääminen USA:ssa sitoo Trumpin käsiä, arvioi Upin Aaltola – "Trump otti ison poliittisen riskin"

Toiveita ihmisoikeuksien ja talouden puolesta

Putin kiersi Fox Newsin kysymyksen, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää

Ulkoministeriö Presidentinlinnan välikohtauksesta: Lehdistötilaisuuksia ei ole tarkoitettu mielenilmauksiin

Uusimmat

Ulkomaat

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65  000 uutta tartuntaa

Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi

New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.